Οι πυρκαγιές έκαψαν 650.000 στρέμματα γης στην Ελλάδα

Σε αυτήν την εκτίμηση κατέληξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που επεξεργάστηκε εικόνες του δορυφόρου Sentinel-2

1688166
Οι πυρκαγιές έκαψαν 650.000 στρέμματα γης στην Ελλάδα

 

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας προκάλεσαν μια μεγάλη φυσική καταστροφή.

Οι μεγάλες πυρκαγιές στην βόρεια Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και καλλιεργειών. Κάηκαν πάνω από χίλια σπίτια και μαγαζιά και  μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων.

Οι πυρκαγιές είχαν επίσης καταστροφικό αντίκτυπο στην άγρια ζωή.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) που επεξεργάστηκε εικόνες του δορυφόρου Sentinel-2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κατέληξε στην εκτίμηση ότι έχουν κατακαεί 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 110.000 στρέμματα στη Λακωνία και 80.000 στρέμματα στην Αττική, με το σύνολο των καμένων εκτάσεων να ανέρχεται στα 650.000 στρέμματα.

Το ΕΑΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι συνεχίζονται οι πυρκαγιές και πως μπορεί να αυξηθούν οι καμένες εκτάσεις.

Ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Σταμούλος, είπε ότι έχουν καεί 450.000 στρέμματα και 1.000 σπίτια στο δήμο τους στις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και επτά μέρες στην Εύβοια και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο στις Ροβιές κάηκαν πολλά ελαιόδεντρα ανάμεσα τους και μια ελιά 2.500 ετών και εκατοντάδες ζώα.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Ροβιών, Θοδωρής Κέρης, είπε ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τέτοια καταστροφή στην περιοχή και ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε αρκετή στήριξη από τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Καταστράφηκαν 36 σπίτια καθώς επίσης αποθήκες και στάβλοι, ανέφερε ο Κέρης και σημείωσε ότι οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες που δεν θα μπορέσει καμία κυβέρνηση να τις ισορροπήσει.

Το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών σε πολλά σημεία της Πελοποννήσου και στη βόρεια Εύβοια συνεχίζονται και σήμερα.

Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι εκκενώθηκαν προληπτικά πολλά χωριά όταν οι πυρκαγιές άρχισαν να κατευθύνονται προς το Μαντούδι και την Ιστιαία και πως πάνω από 2.000 άτομα που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και συγκεντρώθηκαν στην παραλία απεγκλωβίστηκαν με πλωτά μέσα.

Επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Αρτεμίσιο, το Καστρί και τις Γούβες, στην περιοχή αποστέλλονται πρόσθετες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι πυρκαγιές μαίνονταν όλη τη νύχτα στην Λακωνία, την Ηλεία και την Αρκαδία. Από τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν να επιχειρούν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η πυρκαγιά στην περιοχή της Δεσφίνας στο δήμο Ανατολικής Μάνης εξακολουθεί να επεκτείνεται.

Η φωτιά που ξέσπασε το πρωί στο Ηράκλειο τέθηκε υπό έλεγχο. Τα συνεργεία πυρόσβεσης είναι σε επιφυλακή για πιθανή αναζωπύρωση.

 



ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ