Η Φύση Θεραπεύει (55-2023)

Τα οφέλη του πρωινού για την υγεία

2039334
Η Φύση Θεραπεύει (55-2023)

 

Πιθανώς το πιο σημαντικό όφελος είναι ότι το πρωινό ενισχύει τον μεταβολισμό μας, βοηθώντας μας να κάψουμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μήνυμα που λαμβάνει το σώμα μας όταν παραλείπουμε το πρωινό είναι ότι πρέπει να αποθηκεύει τις εισερχόμενες θερμίδες αντί να τις καίει.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, παρόλο που καταναλώνουν ελαφρώς λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διάφορες μελέτες έχουν βρει πολλά οφέλη του να ξεκινάμε την μέρα μας με ένα καλό πρωινό:

• Έχουμε χαμηλότερο σωματικό βάρος,

• Καταναλώνουμε λιγότερο λίπος κατά τη διάρκεια της ημέρας,

• Έχουμε υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου,

• Έχουμε υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών,

• Έχουμε καλύτερη απόδοση. (Μνήμη και προσοχή) (για παιδιά σχολικής ηλικίας)

• Όταν ξεκινάμε την μέρα μας με ένα υγιεινό, ικανοποιητικό γεύμα, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να τρώμε διάφορα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Το ισορροπημένο πρωινό δίνει ενέργεια

Πρώτα απ 'όλα, όσοι παραλείπουν το πρωινό έχουν χαμηλότερη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Καθώς συμβαίνει αυτό, γίνεται πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος. Το σώμα, που μένει νηστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετατρέπει την τροφή που καταναλώνει στο επόμενο γεύμα σε λίπος και την αποθηκεύει. Για να αποφύγουμε λοιπόν αυτές τις συνέπειες, φροντίζουμε να κάνουμε πρωινό μέσα σε 1 ώρα αφότου ξυπνήσουμε.

Τα άτομα που τρώνε το πρωί είναι πιο δραστήρια σωματικά την ημέρα από εκείνους που δεν κάνουν πρωινό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι επειδή τρώνε το πρωί τους βοηθά να ξεκινήσουν τη μέρα τους με περισσότερη ενέργεια.

Αυτοί που ξεκινάνε με πρωινό καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας από εκείνους που το παραλείπουν, αλλά δεν παχαίνουν επειδή είναι πιο δραστήριοι.

Το να παίρνουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε κάνοντας πρωινό όταν ξυπνάμε, μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα σωματικά και ψυχολογικά. Ενώ οι άνθρωποι που δεν κάνουν πρωινό βιώνουν κόπωση, αδυναμία, έλλειψη συγκέντρωσης, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και αϋπνία όλη την ημέρα, αυτοί που τρώνε αφού ξυπνήσουν είναι πιο δραστήριοι. Επιπλέον, είναι πιο εύκολο για όσους δεν κάνουν πρωινό να στραφούν σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ όσοι κάνουν μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την όρεξή τους.

 

Μπορεί να προστατεύσει την καρδιά μας

Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνες αυτοί που παραλείπουν το πρωινό, παίρνουν βάρος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση, και αυτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό πιστεύεται ότι τρώνε πολύ στα άλλα γεύματα και κάνουν υπερβολική κατανάλωση σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

Για Μνήμη και Προσοχή

Το να κάνουμε πρωινό βελτιώνει τη συγκέντρωσή μας, εμποδίζει την απόσπαση προσοχής και δυναμώνει τη μνήμη. Βελτιώνει τη μάθηση παρέχοντας την απαραίτητη ενέργεια για τον εγκέφαλο. Όταν δεν κάνουμε πρωινό, η παρατεταμένη περίοδος νηστείας προκαλεί πτώση του σακχάρου στο αίμα και έτσι δεν μεταφέρεται αρκετή γλυκόζη στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη συγκέντρωση, μειωμένη απόδοση και μειωμένη παραγωγικότητα.

Το πρωινό μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, τη λογική, τη μάθηση και τις ικανότητες ομιλίας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

 

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Ένα πρωινό νωρίς το πρωί μπορεί να βοηθήσει να αποφύγουμε τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα οι οποίες ενδέχεται να συμβάλλουν στον διαβήτη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν πρωινό έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη. Τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης μετά το γεύμα και η παράλειψη πρωινού βλάπτει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ταυτόχρονα, τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό είναι πιο πιθανό να αισθάνονται πεινασμένοι και να τρώνε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η κατάσταση διαταράσσει τον μεταβολισμό του σακχάρου. Και όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη.

 

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης

Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα τριχόπτωσης. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη θρέφει τα μαλλιά και υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη τους.

 

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου και της ημικρανίας

Η παράλειψη πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και ημικρανίες λόγω χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία).

 

Πρόσληψη φυτικών ινών

Το πρωινό είναι η τέλεια ώρα για την πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων διαλυτών φυτικών ινών.

 

Καλύτερη διάθεση

Ένα υγιεινό πρωινό μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση. Σύμφωνα με έρευνες, το πρωινό μετά τον βραδινό ύπνο θα αναπληρώσει τα αποθέματα ζάχαρης στον εγκέφαλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα είναι πιο ευδιάθετοι όταν κάνουν πρωινό.

 

Πώς πρέπει να είναι το πρωινό;

Για να επωφελούμαστε από την θετική επίδραση του πρωινού στο μέγιστο πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά όπως αρτοσκευάσματα που μας κάνουν να ξαναπεινάσουμε γρήγορα. Να επιλέγουμε λοιπόν τροφές όπως ψωμί ολικής αλέσεως, τυρί, αυγά, ντομάτα, αγγούρι, ελιές ή καρύδια.

 

(Συμβουλές από τον γιατρό Mehmet Uçar).


Λέξεις-κλειδιά: #πρωινό

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ