Αντίδραση Τουρκίας στην Έκθεση για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες των ΗΠΑ

«Η έκθεση περιέχει ανυπόστατους, μη διαπιστευμένους και αόριστους ισχυρισμούς» σημειώθηκε στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

1408465
Αντίδραση Τουρκίας στην Έκθεση για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες των ΗΠΑ

 

 

Η Τουρκία διαμήνυσε πως η έκθεση της Επιτροπής για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι "ανυπόστατη και περιέχει μη διαπιστευμένους ισχυρισμούς όπως τα προηγούμενα χρόνια".

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Άκσοϊ απάντησε γραπτώς στο ερώτημα σχετικά με το κεφάλαιο της Έκθεσης των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες για το 2020, όσον αφορά την Τουρκία.

Ο Άκσοϊ αφού σημείωσε πως είναι μια συνηθισμένη εικόνα που βλέπουν κάθε χρόνο οι εισηγήσεις σχετικά με την Τουρκία στις Εκθέσεις για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες να γράφονται με μια μεροληπτική και μακριά από αντικειμενικότητα ρητορική είπε,  

«Η έκθεση όπως στα προηγούμενα χρόνια περιέχει ανυπόστατους, μη διαπιστευμένους και αόριστους ισχυρισμούς. Προσπαθεί να παρουσιάσει μεμονωμένα περιστατικά ως παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών. Αυτή τη μεροληπτική και αβάσιμη προσέγγιση επισκιάζει την αξιοπιστία της έκθεσης».

«Το γεγονός ότι ο ηγέτης της FETÖ χαρακτηρίζεται στην έκθεση ως ένας 'κληρικός που ζει στις ΗΠΑ' σημαίνει εθελοτυφλία στην άνανδρη απόπειρα πραξικοπήματος που διοργανώθηκε κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία και το ότι έπεσαν μάρτυρες 251 αθώοι πολίτες μας»

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως το γεγονός ότι η έκθεση που υποτίθεται ότι περιλαμβάνει παγκόσμιες τάσεις που απειλούν τις θρησκευτικές ελευθερίες δεν αναφέρει ούτε μια λέξη σχετικά με την Ισλαμοφοβία, τις διακρίσεις με θρησκευτικούς λόγους και την ξενοφοβία που αυξάνονται στη Δύση και τις ΗΠΑ αποκαλύπτει σαφώς πως ο σκοπός της έκθεσης δεν είναι η προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

«Η συγκεκριμένη επιτροπή η οποία έχει κατηγορηθεί για προκατάληψη κατά του Ισλάμ στο παρελθόν, συνέταξε αυτή την έκθεση βάσει της ανυπόστατης ατζέντας και των προτεραιοτήτων της υπό την επήρεια των κύκλων που είναι εχθρικοί προς της Τουρκία αντί των αντικειμενικών κριτηρίων. Συνιστούμε στους συντάκτες αυτής της έκθεσης να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να κάνουν αυτοκριτική» ανέφερε ο Ακσοϊ.



ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ