Αντίδραση της Τουρκίας στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ, απάντησε σε ερώτηση για την έκθεση “Country Reports on Terrorism 2019”

1443899
Αντίδραση της Τουρκίας στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία

 

Αντίδραση της Τουρκίας στην Έκθεση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την τρομοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ, ανάφερε τα εξής απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

«Στην έκθεση “Country Reports on Terrorism 2019” του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αντικατοπτρίζεται ο αγώνας της Τουρκίας κατά της ΝΤΑΕΣ και οι προσπάθειες της να παρεμποδίσει τη μετακίνηση Ξένων Τρομοκρατών Μαχητών (FTF) και υπογραμμίζεται ότι συνεχίζονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις της PKK εντός και εκτός (των συνόρων) εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας. Στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα οι δυνάμεις ασφαλείας της οποίας δίνουν μάχη σώμα με σώμα με την ΝΤΑΕΣ. Επίσης, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της για την παρεμπόδιση των μετακινήσεων των Ξένων Τρομοκρατών Μαχητών συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας. Από την άλλη, η Τουρκία λαμβάνει πάντα τα μέγιστα μέτρα για να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων πολιτών στις διασυνοριακές επιχειρήσεις που διεξάγει για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η έκθεση προσπαθεί να αποκρύψει ότι η YPG είναι η ίδια τρομοκρατική οργάνωση με την PKK, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θεωρεί την YPG συριακό βραχίονα της PKK. Η προσέγγιση αυτή ισοδυναμεί με αποφυγή της σαφούς έμφασης στην τρομοκρατική ταυτότητα της YPG και επιπλέον επιβεβαιώνει τη συνεργασία των ΗΠΑ με την εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση. Από την άλλη, υπάρχουν δηλώσεις αξιωματούχων, στρατιωτικών και υπηρεσιών των ΗΠΑ ότι η PKK και η YPG είναι η ίδια οργάνωση. Οι ΗΠΑ θα πρέπει, πλέον, να καταλάβουν ότι δεν είναι σωστό να συνεργάζονται με μια τρομοκρατική οργάνωση όταν καταπολεμούν μια άλλη.

Στην έκθεση παρατηρείται ότι αμφισβητείται, όπως και σε προηγούμενα χρόνια, ο χαρακτήρας τρομοκρατικής οργάνωσης της FETÖ και επικρίνονται τα νόμιμα μέτρα που έχουμε λάβει στον αγώνα εναντίον της FETÖ. Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να υφίσταται η στάση των ΗΠΑ να αγνοούν την προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Αγνοούνται πάλι τόσα και τόσα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με την προδοτική τρομοκρατική οργάνωση. Η αντίληψη αυτή καταδεικνύει την απροθυμία κατανόησης του αγώνα μας κατά της FETÖ που κρύβεται πίσω από την προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος στην οποία έπεσαν μάρτυρες 251 αθώοι πολίτες μας. Τα μέτρα που αναφέρονται στην έκθεση, είναι μέτρα που έλαβε η Τουρκία στον αγώνα κατά της FETÖ και βασίζονται σε νόμιμη βάση.»



ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ