A Kapitány Naplója

Ma utunk a „Nyugat Fekete-tengeri Efézusnak” ismert antikváros felé.

2033712
A Kapitány Naplója

Az antikvilág hatalmas városa Efézus. Biztos, hogy már hallották vagy megtekintették az Efézus antikvárost. Mi is műsorunk keretében meg fogjuk tekinteni ezt az antikvárost, de most nem. Továbbra is utazunk a Fekete-tengeri térségben. Akkor miért ejtettünk szót Efézusról. Mert ma utunk a „Nyugat Fekete-tengeri Efézusnak” ismert antikváros felé. Düzce városban, Prusia ad Hypium antikváros. Ez az antikváros nem terül el a tengermentén. Ezért a kikötőn lehorgonyozzuk a Gezgin című csónakunkat, és belső részek felé utazunk. Az a hely pedig, ahol lehorgonyozzuk a csónakunkat, régi idők fontos kikötővárosa Diapolis. Napjainkban Akcakoca néven van ismerve. Akcakoca járásban kezdünk sétánkba.

            Düzce város egyik járása Akcakoca. Először ebben a járásban kezdődött a karavánidegenforgalom. A kék zászlós strandjaival, természeti szépségeivel napjainkban is kedvenc helye a kempingezőknek. A római korban a Fekete-tenger egyik fontos kikötővárosa volt antikkori Diapolis. Sajnos itt nem állt fenn a római korból való épület. Akcakoca járásban van egy genovaiak idejéből való közel 8 százados vár található. Ez a vár az anatóliai tengerpartokon levő fontos genovai várak egyike. Genovaiak azért építették ezt a várat, hogy biztosítsák a hajók biztonságát a Fekete-tengeren. Szakértők szerint Diapolis azaz Akcakoca egy stratégiai kikötő volt, ezért itt építették ezt a várat. Bizánciak a megfigyelőtoronynak használták ezt a várat a Keresztes hadjáratok során. A genovai vár napjainkban az UNESCO Világ Örökség ideiglenes Listáján található. Most megtekintjük ezt a várat. Erődítményeivel és ciszternájával 800 éves genovai vár.

            Útnak indulunk a Fekete-tenger Efézusának ismert Prusias ad Hypium antikváros felé. Az antikváros mai neve Konuralp és 2300 évig nyúlik vissza a város története. Az antikváros azon az úton található, melyen át ment a római hadsereg a keleti hadjáratokba. Prusias ad Hypium antikváros a kelet és nyugat közötti fontos helyen volt. Az antikkori Diapolis városnak köszönhetően kapcsolatot teremtett a tengerrel.

            A Fekete-tengeri térségben a legvédettebb amfiteátrummal rendelkezik Prusias ad Hypium antikváros. An antikvárosban levő feliratokban esik szó, mint vízboltozatok, agora, gőzfürdő, több fontos műemlékről. Antikvárosban folytatnak részletes ásatási munkálatokat. Előbb megyünk amfiteátrumba. A hellénkorban épített amfiteátrumhoz mellékelték az épületeket. Ez az amfiteátrum tükröz mindkét időszak jellegeit. a közel 10 ezer fős amfiteátrumnak színpad mögötti fal, színpad egy része, boltozatos átjárók és ülőhelyek egy része napjainkig áll fenn. Szakértők hasonlítják az Efézus és Aszpendos antikvárosok amfiteátrumaihoz Prusias ad Hypium antikváros amfiteátrumát munkásságával, hatalmas színpadjával és félkör alakú nézőhelyekkel. A boltozatos átjárókon levő koszorú motívum mutatja, hogy sportmérkőzések vagy gladiátor bemutatói számára használták ezt az amfiteátrumot.

            Régészek mondják, hogy a város jólétszintje nagyon magas volt, és ez tükröződött az építészetben is. Prusias ad Hypium antikváros egy elbűvölő város a monumentális bejárata lovas Kapuval, a római híddal, gőzfürdőkkel, agorájával, több márványszoborral, díszítményekkel és hatalmas Orpheus mozaikkal. Egy mitológiai hős Orpheus. Ez a mozaik közepén lírajátékos Orpheus, környékén pedig időszakok és állatfigurák találhatóak. A római kori villában levő padlómozaikot napjainkban kiállítják a Konuralp Múzeumban.



Még több hír