A Kapitány Naplója

A mai utunk a Márvány-öblön levő Izmit felé

2049341
A Kapitány Naplója

           A mai műsorunkban nem csónakunkkal, hanem kocsinkkal utazunk. Az előbbi műsorban megtekintettük Masukiye járást, mely rendelkezik mind a Márvány-öböl, mind Sapanca-tó látványával és egy elbűvölő természettel. Egy félkilométer távolságú helyre utazunk szárazföldi úton, a Gezgin című csónakunk lehorgonyozva van a kikötőn. A mai utunk a Márvány-öblön levő Izmit felé.

            Izmit város a Márványi-tenger partján, öblön terül el. Az éghajlata, vízforrásai, termékeny földjei és védett kikötőjével az emberek minden időszakban részesítik előnyben ezt a várost, hogy telepedjenek le. Izmit város nagyon közel áll a Fekete-tengerhez, ezzel együtt az öböl kiváltságos fekvése is stratégiailag nagyon fontossá teszi ezt a várost. A mai Izmit város kialakult Nikomediában, mely egy időre fővárosa is volt a római birodalomnak. Az utolsó években ásatásokat végeztek Izmit-Cukurbagban, és napfényre kerítették a birodalmi palotakomplexummal kapcsolatos óriásnagyságú szobrokat, színes márvány domborműveket, mozaik padlóberendezéseket, stb. A Cukurbagban napfényre kerített domborművek a római kortól napjainkig színük legjobban megvédett példák között szerepelnek. Biztos vagyok, hogy mostanáig csak a fehér márványból készült domborművekkel találkoztak. Pedig mind ógörögök, mind római korban nagyon színesek voltak domborművek. A cukurbagi domborművek is legfontosabb bizonyítékai ennek. Most útnak indulunk a Kocaeli Régészeti Múzeum felé.

            Amikor sétálunk Izmitben, találkozunk az oszmán-török korból való több épülettel. Ezek legszembetűnőbb és legfontosabba a Kasr-i Hümayun Palota. Ez az épület az első palota, melyet építettek Isztambulon kívül. Ez a palotaépítészeti jellegei szempontjából emlékeztet az isztambuli Dolmabahce Palotára. A palota mind külső, mind belső része rendelkezik az építészeti elemekkel. Most megtekintjük ezt a palotát, mely napjainkban a Vadészház Palota Múzeumként nyújt szolgálatot.

            Most megyünk a világnak legnagyobb városparkjai egyikébe. Seka egy gyár, melyet azért létesítettek, hogy elégítse ki Türkiye papírszükségletét. Miután lezárták a gyárat, ebben a területben tervezték a Seka Parkot. Egy nap folyamán könnyen sétálhatnak ebben a parkban.

            Már távolodunk városcentrumtól, és természetben sétálunk. Izmit városban az egymásnál elbűvölőbb több természeti szépség található. Az első állómásunk a cseppkőképződményekkel érdeklődést keltő Parsik-barlang. Ez a barlang lenyűgöző hely cseppkőivel, sztalagmitjaival és hagyma alakú cseppkőivel, és a cseppkőképződés még tovább tart a barlangban. Innen azonnal a Beşkayalar Natúrparkba megyünk. Beşkayalar fennsíkjaival, barlangjaival, kanyonjával és lélegzetelállító kilátásával vonzza a túrázás és kemping szerelmeseit.

          Ha keresnek egy nehéz túrázási útvonalat, akkor a Nüzhetiye-vízesés vár látogatókra. Amikor túráznak, a patak és madarak hangja keveredik egymásba. Egy fákkal borított völgypadlóval és jéghideg vízével egy vízeséssel találkozunk.

          A Ballikayalar Természeti Park az a hely, mely Türkiyének első sziklamászás területe. Amikor sziklamászásról esik szó, Türkiyében először a Ballikaalar természeti park jut az ember eszébe. Egy zöldnél zöldebb völgyön mészkövekből álló sziklák nagyon megfelelők sziklamászásnak. Különböző nehézségű több útvonal van ebben a parkban. Amatőrök mellett a hegymászási klubok és kutató-mentőcsapatok tagjai is edzést tesznek ebben a parkban. Ha nem foglalkoznak sziklamászással, akkor ezen a szép völgyön gyalogolhatnak. 

         Izmit város legnehezebb kanyonja a Serindere-kanyon. Ez a kanyon egy lemondhatatlan hely azok számára, akik akarnak teljesen egyedül lenni a természettel. Sajnos nagyon fáradtunk és nincs időnk, hogy sétáljunk ebben a kanyonban. Már ideje annak, hogy térjünk vissza a csónakunkra.


Címkék: #Izmit

Még több hír