A Kapitány Naplója

A mai utunk Sile

2057905
A Kapitány Naplója

           A Gezgin című csónakunk továbbra is vitorlázik a kéknél kékebb vizekben, és közeledünk Isztambulhoz. A mai utunk Sile. Sile történelme az időszámításunk előtt 7. századig nyúlik vissza. Ez a kis települési hely az ógörög kortól kezdve tulajdonosa volt a római, bizánci és oszmán-török birodalmaknak. Napjainkban Sile egyik járása Isztambulnak, és annyira közel esik Isztambulhoz, ahova lehet érkezni a tömegközlekedési járművekkel. Több ember gyakran látogat Sile járásba, mert mind nagyon közel áll Isztambulhoz, mind egy csendes és jólétes vakáció lehetőséget nyújt. Sile egy kis járás, de több látnivaló van itt. Lehorgonyozzuk a Gezgin című csónakunkat, és előbb megtekintjük a tengeri toronyt.

            A Silei Tengeri Torony a Türkiyének aktívan használható legnagyobb tengeri tornya. Ugyanakkor az Európának leghosszabb tengeri tornyai egyike. Először a bizánci korban építették ezt a tornyot, majd elpusztult és az oszmán-törökök idejében újráépítették. Tiszta időben nagyon távolról látható ez a történelmi torony fénye. Ez a torony különösen a háborúk idejében nagyon fontos szerepet vállalt magára ennek a jellegének köszönhetően.

            Most irányulunk a Sile-erődítményre. Ez az erődítmény is a bizánci korban épült meg. Ezt az erődítményt nem támadás célúnak, hanem egy megfigyelő erődítménynek építették. Az oszmán-törökök idejében is a megfigyelő erődítményként használták ezt a várat.

            Most kezdünk megtekinteni Sile járás természeti szépségeit. Első állomásunk az Aglayan Kaya azaz Síró Szikla. Az Aglayan Kaya és strandja a Sile járásnak híres természeti szépségei egyike. Egy kék zászlójú strand, mely egy keskeny kisöblön van és nagyon megfelelő úszásnak. A városcentrumba gyalogolva lehet érkezni ebből a helyből. Egy mítosz is van az Aglayan Kaya Síró Szikláról, mely így következik. Az egymásba szerelmes két szeretőt megakadályozták a családjai. Erre fiatal szeretők leugrattak erről a szikláról, és véget vettek az életünknek. Mondják, hogy ez a szikla sír e dátum óta. Valóban a kövek között folyik egy víz, és úgy látszik, mintha sírna. Most megyünk a Kumbaba-domb strandjába. Mondják, hogy a strandnak sötétsárga és narancsszínű homokjai jót tesznek főként reuma, különféle betegségeken. Tudjuk, hogy a bizánci korban a homokfürdőként használták ezt a strandot, hogy gyógyuljanak meg.

            Sile járásban több barlang található. Ezek a barlangok egyesei valók csiszolt kőkorszakból. A Kelet Római Birodalom nyomásától és üldözésétől megszökött keresztények menekültek a silei barlangokban, és itt tovább folytatták az életüket. A birodalom idejében börtönházként használták ezek a barlangok egyikét, és az elfogott keresztényeket tartották ebben a barlangban. Xenophon mai nevével Sofular-barlang egy olyan természeti barlang, melyet templomként használtak keresztények. A barlangászattal foglalkozó személyek a megfelelő felszerelésekkel beléphetnek ebbe a barlangba. A börtönházként használt Gürlek-barlang pedig nem felel meg amatőr barlangászoknak, mert a barlang bejárata nagyon keskeny és egy szivárgó víz van. ez a szivárgó víz okozza a padló csúszóssá válását, és egy nehéz sőt veszélyes útvonallá válik a tapasztalatlan személyek számára.

            Most egy jellegzetes anyagról beszélünk. Ez az anyag teljesen Sile járásra jellemző és egy hagyományos anyag. A Sile Bezi-nek nevezik ezt a külön anyagot. Kézi szövőszékekben pamutszálból szővik ezt az anyagot. A Sile Bezi nagyon egészséges és természetes anyag, mely könnyű és felszívja az izzadságot. Ez az anyag fehérebbé válik, amikor mosnak, és hosszú évekig használható. Napjainkban az emberek nagy érdeklődést mutatnak az ökológiai és egészséges Sile Bezi iránt. A hagyományos török motívumokkal díszített autentikus öltözeteket, és modern öltözeteket is készítik ebből az anyagból.


Címkék: #Isztambul , #Sile

Még több hír