A Kapitány Naplója

Beykoz egy tengerparti városrész, ahol ligetek és villák között lehet kiszakadni a város nyüzsgéséből. Időt sem vesztegetve induljunk el, hogy Isztambul anatóliai oldalán bejárjuk Beykoz városrészét.

2076249
A Kapitány Naplója

Múlt heti utazásunk során Anadolu Hisarıt látogattuk meg, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Boszporuszra. Ma Beykozban, Isztambul egyik legzöldebb városrészében járunk. Beykoz egy tengerparti városrész, ahol ligetek és villák között lehet kiszakadni a város nyüzsgéséből. Időt sem vesztegetve induljunk el, hogy Isztambul anatóliai oldalán bejárjuk Beykoz városrészét.

Beykozban a Küçüksu villánál kezdjük az utunkat. A Küçüksu villa egy gyönyörű épület a Boszporusz partján, mindjárt meg is fogják látni. De előbb szeretnék mesélni a villákról. Ezek palotáknál kisebb és kúriáknál nagyobb építmények, amelyeket az oszmán szultánok pihenésre használtak. A Küçüksu villa a Küçüksu és a Göksu patakok között helyezkedik el. A látogatók számára múzeum-palotaként megnyitott épület egy kétszintes, fából készült vadászkastélynak épült a tengerparton. Szerkezete a hagyományos török ház alaprajzát tükrözi, de nincs benne hálószoba, mivel a szultán nem itt szállt meg. A szultán csak a vadászat utáni pihenésre használta. A török építészettörténetben fontos helyet foglal el ez a háromszintes villa, melynek építésénél csak faanyagokat használtak.

A villa szemet gyönyörködtető építészete nem csak a külsejére korlátozódik. A belső tér még lenyűgözőbb. Minden részletével meglepi az embert. A villát Európából rendelt bútorokkal rendezték be, és mint azonnal feltűnik, a szobákban értékes műalkotások találhatók. Ez a miniatűr palota kristálycsillárokkal, szőnyegekkel és fafaragásokkal nyűgözi le a látogatókat!

A Küçüksu villában számos kandalló található. Az olasz márványból készült, különböző színű és mintázatú kandallók a villa legérdekesebb részei közé tartoznak. A Küçüksu villa másik feltűnő jellegzetessége a mennyezeten található gipszből készült domborművek és díszítések. Hajtsák fel a fejüket, és tekintsék meg a saját szemükkel is, hogy mire gondolok! Az épület minden egyes szeglete gyönyörű, de van még egy kis mondanivalóm a kinti részről is. Menjünk le a kertbe, hadd mutassam meg a Küçüksu villa egy újabb jellegzetességét. Az épületet nem veszik körül magas falak, mint az oszmán paloták esetében szokás. Csak ezek az elegáns vaskorlátok védik az építményt, amelyeket látnak. Mivel akkoriban a közlekedés a tengeren keresztül zajlott, a Küçüksu villának is van egy mólója.

Közvetlenül a villa mellett található a képekkel díszített Mihrişah Sultan szökőkút. Ez a csodálatos építmény máig megőrizte a pompáját.

A Göksu és Küçüksu patakok közti réteket az oszmán korban előszeretettel használták piknikezésre. A nyugati források ezt a két patakot „Ázsia édes vizeiként” emlegették. Julia Pardoe brit írónő és utazó „The Beauties of Bosphorus” (A Boszporusz szépségei) című könyvében publikálta emlékeit és úti feljegyzéseit Isztambulról, amelyet az 1800-as évek elején látogatott meg. A szerzőre nagy hatással volt a Göksu, és a következőképpen írta le a vidéket: „Maga a völgy gyönyörű; a fű olyan ragyogó és dús, mint sehol máshol a városban. Nyáron, péntekenként minden társadalmi réteg nagy élvezettel gyönyörködik a csobogó patakban, a virágokban, a levelekben és a napsütésben.”

Az oszmán korban napközben piknikeket tartottak ezen a területen, éjszaka pedig dalokat énekelve és a holdfényt nézve csónakáztak a Göksu és Küçüksu patakokon. Napjainkban már nem szoktak itt csónakázni, de a réteket rendbe hozták és újra megnyitották a nagyközönség számára.

Ma a Küçüksu villát látogattuk meg, ahol találkozik egymással a művészet és az építészet, évszázadokkal viszi vissza az embert, és megmutatja, hogy egykor milyen mutatós volt Isztambul. Megnéztük a Göksu rétjeit is, amely a korszak egyik kihagyhatatlan pihenőhelye volt.

Szívesen töltenék el a nap hátralévő részét ezen a gyönyörű zöld területen?



Még több hír