A Kapitány Naplója (44)

Köszöntjük a tenger és az új helyek felfedezésének szerelmeseit a Gezgin nevű hajónkon. Isztambulban vagyunk, és tovább látogatjuk Boğaziçi legszebb városrészeit. Ma Kandillibe megyünk, amely pompás villáiról és zöld, fákkal borított dombjairól híres.

2079233
A Kapitány Naplója (44)

Köszöntjük a tenger és az új helyek felfedezésének szerelmeseit a Gezgin nevű hajónkon. Isztambulban vagyunk, és tovább látogatjuk Boğaziçi legszebb városrészeit. Ma Kandillibe megyünk, amely pompás villáiról és zöld, fákkal borított dombjairól híres.

A Boğaziçi az erős áramlatairól ismert. Kandilliban kell a legnagyobb figyelmet fordítani ezekre az áramlatokra. Ugyanis a Boszporuszban az áramlás Kandillitól a kétszeresére, sőt néha még nagyobbra nő. Emiatt Kandillit a hajósok  Boğaziçi legkritikusabb pontjának tartják. De ne aggódjanak, tapasztalt hajós vagyok, aki nagyon jól ismeri ezeket az áramlatokat. Nézzék a part mentén sorakozó villákat, és bízzák rám a mólónál való kikötést.

Az Isztambul anatóliai oldalán fekvő Kandilli a történelmi épületeivel és csodálatos kilátásával kelti fel a hazai és külföldi turisták figyelmét. Az első villa, amelyet Kandilli felé haladva látni fogunk, a Kıbrıslı villa. Ez az épület rendelkezik a leghosszabb homlokzattal Boğaziçiben. A villa mögött zöldövezet van, huszonegy szobás és három fő részből áll. Pierre Loti és Eugenie francia császárné egyaránt a villa híres vendégei közé tartozik.

Ha egy kicsit tovább haladunk, akkor feltűnik az Abud Efendi villa. Ez a Gezginnel való utazás egyik kiváltsága, mert ez a villa csak a tenger felől látható. Ez egy ritka múlt századi épület Boğaziçiben. Lenyűgöző az egyedülálló építészete. Közvetlenül mellette pedig egy másik gyönyörű villa található. Ez a színes és figyelemre méltó villa a gróf Leon Ostrorog kúria. A villát egy lengyel grófról nevezték el, aki egykor az oszmán palotában volt tanácsos, és ez az épület Kandilli egyik legimpozánsabb villája. Nem gondolják?

Lassan Kandilli kikötőjébe érünk. Kössünk is ki a Gezginnel, és kezdjük el bejárni Kandillit.

A Kandilli mecset közvetlenül a móló mellett fogad minket. Ez a kívülről elég egyszerűnek tűnő mecset nagy ablakaival és csempéivel hívja fel magára a figyelmet. Innen a part mentén elsétálunk az Edip Efendi villa felé. A kúria egy olyan helyen található, ahol  Boğaziçi áramlása a leggyorsabb. Mint látható, ez az épület nem a tenger szélén, hanem majdhogynem a tengerben van. Az évek során többször is felújított kúriából csodálatos kilátás nyílik Boğaziçibe.

Sétáljunk tovább Adile Szultán, az egyik oszmán hercegnő nyári palotája felé. Adile Szultán az oszmán dinasztia egyetlen női költőjeként ismert. Ez a lenyűgöző palota, ahonnan páratlan kilátás nyílik Boğaziçire, egykor leánygimnáziumként működött. A palota finom és ízléses díszítéseivel, magas mennyezetével és gazdag, aranylemezzel díszített dekorációival árulkodik a korszak teljes ragyogásáról.

Barangoljunk kicsit a hátsó utcák között, és kezdjük el egy kicsit közelebbről is felfedezni Kandillit. Hiszen Kandilli nemcsak a tengerparti villáiról ismert, hanem a hátsó utcákban található kúriákról és házakról is. Az oszmán építészetet tükröző régi épületek egy pillanat alatt egy másik korba repítik a látogatókat. A Boğaziçire nyíló utca minden háza védelem alatt áll. Ha nem fáradtak el, menjünk egy kicsit feljebb. Amíg a gyönyörű épületeket fényképezik, hadd meséljek az obszervatóriumról, melynek neve összeforrt Kandillivel. A Kandilli Obszervatórium a Boğaziçi Egyetemhez tartozó földrengéskutató intézet. Mivel Türkiyében gyakoriak a földrengések, nagyon fontosak az ezzel kapcsolatos kutatások és vizsgálatok. A Kandilli Obszervatórium a földrengéskutatás egyik legjelentősebb intézménye. Az obszervatóriumot az oszmán korban meteorológiai megfigyelésekre használták Beyoğluban. A nagy isztambuli földrengés után kezdtek itt földrengéskutatásokat végezni. Az obszervatóriumot később Kandillibe költöztették.

Ma is nagyon gyorsan telt el az idő. Nem tudom, hogy egyetértenek-e velem, de Isztambulban járva más tempóban telik az idő. Isztambulban összefonódik a múlt és a jelen, minden negyedben más és más történet bontakozik ki, és nincs vége az utazásnak és mesélésnek. Jobb, ha jövő héten újra helyet foglalnak a hajónkon, és ott folytatjuk tovább az utazást, ahol most abbahagytuk.


Címkék: #Kandilli , #Beyoğlu

Még több hír