ANATÓLIAI ELSŐK (3)

A görög mitológiában számos történet szól arról, hogy a természeti jelenségek és növények hogyan keletkeztek. Ma egy természeti csodáról, a mitológia szerint könnyekből létrejött Dalyan-Köyceğiz lagúnáról beszélünk az Anatóliai Elsőkben.

1876657
ANATÓLIAI ELSŐK (3)

Egy fiatal lány babérfává változott, hogy tisztaságát megőrizze. Egy saját szépségébe szerelmes ifjú náciszként folytatta életét. Egy fiatalasszony beteljesületlen szerelem miatt ontott könnyei tóvá változtak. A görög mitológiában számos történet szól arról, hogy a természeti jelenségek és növények hogyan keletkeztek. Ma egy természeti csodáról, a mitológia szerint könnyekből létrejött Dalyan-Köyceğiz lagúnáról beszélünk az Anatóliai Elsőkben.

Egy milétoszi királynak egy fia és egy lánya is volt. A testvérek nagyon szerették egymást. A fiútestvér, Kaunosz attól félt, hogy ez a testvéri szeretet elfogadhatatlan és tilos szerelemmé változik, és ezért elhagyta az országot. A lánytestvér, Biblisz egy magas hegyre ment, és sírni kezdett. Mikor már annyit sírt, hogy a könnyei is kiakadtak, a mélybe vetette magát. A mitológia szerint a Dalyan-Köyceğiz lagúna ezekből a könnyekből alakult ki.

Kaunosz, a fiútestvér saját neve alatt várost alapított. A mitológiai történetben szereplő város az ókori, földközi-tengeri partvidéken fekvő Kaunosz. Az antik város ma Muğla Dalyan településében található. Kaunosz egy öbölben alapította a várost, de idővel a Dalyan folyó hordaléka elzárta az öböl bejáratát, és elvágta a várost a tengertől. Így jött létre a Dalyan-Köyceğiz laguna vidéke, mely a világ 7 legösszetettebb lagúnarendszerének egyike.

A Köyceğiz-tó és a Földközi-tenger között fekvő település csodálatos vidék. A tenger és a tó egymásba fonódó területén nádasok borította csatornák találhatók. A labirintusra emlékeztető lagúnák számos fajnak adnak otthont, ezek egyike a kihalás szélén álló levesteknős (Caretta caretta). Ezek a teknősök teljesen magukénak érzik Dalyant. A tenger és a tó találkozásánál fekvő Iztuzu part a levesteknősök élő- és szaporodó helye. Egy központot is létrehoztak itt a sérült teknősök gyógyítására. Itt található Türkiye egyetlen „Tengeri teknős kutató- és rehabilitációs központja”. Az önkéntesekre támaszkodó központ több tudományos projektet is folytat a teknősökkel kapcsolatban.

Dalyan nemcsak különleges lagúnarendszeréről és teknőseiről, hanem sziklasírjairól is világhírű, melyek a Kaunosz antik városban találhatók. Kaunosz az ókorban fontos kikötőváros volt, ma szerepel az UNESCO Világörökség-listáján. A városban található színház, agóra, fürdő, a várfal és szentély romjai szemünk elé tárják Kaunosz nagyságát és fontosságát. A sziklákba vájt lenyűgöző sírok egy másik időbe is másik világba repítik az embert. Kaunosz királyai a sírokat magas és meredek sziklákba vájták, hogy közelebb lehessenek az istenekhez. Bár a sírok hasonlítanak Lükia sziklasírjaihoz, a régészek szerint teljesen más jellegűek, és csak erre a városra jellemzőek. Ezeket a 2400 éves sírokat nem lehet a szárazföldről elérni, csak csónakkal közelíthető meg. Partot érve még további 1 kilométeres, nehéz mászással érhetünk olyan helyre, ahonnan látni lehet a sírokat, de a sírkamrába tilos bemenni. Ezért a legtöbben azt választják, hogy a tengerről nézik meg a sírkamrák hellénisztikus szentélyekre emlékeztető homlokzatát. Rendkívüli hatással van az emberre, ha a sírokat olyan helyről látja, ahol a fák zöldje a tenger kékjében tükröződik.

Dalyan olyan csodálatos vidék, melynek minden szögletéből újabb meglepetés köszönti az embert. Ezek egyike a világhírű iszapfürdő. A magas ásványianyag tartalmú iszap reuma és bőrbetegségek ellen is hatásos lehet, és úgy tartják, hogy a ráncokat is elmulasztja. Ezért minden évben több ezer turista látogatja az iszapfürdőt.

Sok említésre méltó dolog van még Dalyanban, de mindenképpen szólnunk kell még az anatóliai archeológia egyik elsőjéről: a kaunoszi sóbányáról. Ebből a sóbányából származott az ókorban szemkenőcs készítésére használt „kaunoszi só”. És itt még nincs vége a meglepetéseknek!

A tengert és tavat egyesítő Dalyan Köyceğiz lagúna rendszerben váratlan élőlények élnek. Kívülről nézve némelyik csipkéhez hasonlít, mások véletlenszerűen rajzolt hullámos vonalakhoz, egyesek útvesztőhöz… ilyenkor érti meg az ember, hogy miért tartják ezt a világ egyik legbonyolultabb lagúna rendszerének. A fügefák és fenyőfák csodálatos illatához a tengeri só illata keveredik. Ez az illat a mítoszok ősi világába hívja az embert…

Ma a lagúnákról beszéltünk, melyeknek egyik vége tó, a másik vége tenger, a hegyoldalakat díszítő monumentális szikla sírokról, ókori romokról, tengeri teknősökről és iszapfürdőkről, Dalyanról, ami sokkal több élményt kínál, mint elsőre gondolnánk.



Még több hír