ANATÓLIAI ELSŐK (4)

Változott-e valaha az időről és a térről alkotott felfogása? Tűnt-e egyszerre valami ismerősnek és idegennek a számára?

1880162
ANATÓLIAI ELSŐK (4)

ANATÓLIAI ELSŐK:Anatóliában létezik egy város, amely különböző időkbe és helyekre viszi el: Mardin

Változott-e valaha az időről és a térről alkotott felfogása? Tűnt-e egyszerre valami ismerősnek és idegennek  számára? Érezte már úgy, mintha a múltban lenne, pedig tudta, hogy a jelenben van? Vagy egy este egy másik ország fényei kacsintottak rá? Előfordult már, hogy egy ház konyhája vagy nappalija alatt sétált át az utcán? Lehet, hogy mindez úgy hangzik, mint egy filmből vett jelenet. De Anatóliában létezik egy város, amely különböző időkbe és helyekre viszi el: Mardin.

Mardin az idő varázslatos városa… Felülről néz le Mezopotámiára, ahol ősi kultúrák virágoztak. Attól a pillanattól, hogy belép a történelmi városközpontba, úgy érzi, mintha egy másik világba csöppent volna. Ez egy kőváros; mintha a kövek bármelyik pillanatban megszólalnának és mesélnének önnek valamit. Mardin minden szegletében magán hordozza a múlt nyomait, a föld dőléséhez illeszkedő házakon, a keskeny, lépcsős utcákban, bazárokban. Teljes mértékben kiérdemli a „meseváros” jelzőt.

Mardin a történelmet irányító Mezopotámia és Anatólia találkozásánál található. És minden korszakban más-más kultúrát tartott életben. A város egyedülálló hangulata azonnal magával ragadja az embereket. Ahogy elhaladunk egy mecset mellett, és átmegyünk egy keskeny utcán, egy asszír templomra bukkanunk. A kőházakon lévő festmények, az ajtókopogtatók, az ablakok díszítései egészen más hangulatba repítenek. Ez az oka annak, hogy Mardin Jeruzsálemmel és Velencével együtt egyike annak a három városnak, amelyek teljes egészében védett területnek számítanak.

Az ismert városképen kívül az ember Mardinban úgy érzi, mintha egy másik világ része lenne. Mardin kapuja számos meglepetés előtt nyílik meg, labirintusként egymásba fonódó utcák, házak szobái, amelyek hidat képeznek az utcákon, olyan hiedelmek, amelyekről korábban talán még nem hallott, és még sok más meglepetés érheti a városban tartózkodó idegent…

Mardint egy dombon alapították… Évezredek óta kultúrák keverednek egymással ezen a helyen. Törökök, asszírok, arabok, jazidik élnek itt együtt. Muszlimok, keresztények, a Nap vagy a Pávaangyal imádói… Mardint olyan hiedelmek és ősi kultúrák gyúrják össze, amelyeket talán nem is ismer, és amelyek minden teremtményt tiszteletben tartanak. Ez egy olyan város, ahol kultúrák, vallások és helyek keverednek egymással.

Érdemes megnézni Mardin több ezer éves várát is, és a vár lábánál található Zinciriye medreszét... Az utolsó Artukida szultán építtette, és tanítás mellett csillagvizsgálónak is használták. Ezért a város egyik legmagasabb pontjára épült. A központtól kissé távolabb található másik medresze a Kasımiye medresze, Mardin legnagyobb épülete. A több mint 20 szobából, türbéből, kis mecsetből, szökőkútból és medencéből álló komplexum a kő megmunkálásával is felkelti a figyelmet. A medence, amely az ember születésétől a halálig tartó utazását meséli el, a filozófia építészetben életre keltett formája. A Kasımiye medresze ablakaiból pedig elénk tárul Mezopotámia lenyűgöző tájának látványa.

A Şehidiye mecset a minaretje mesteri kőmunkáival és díszítésével tűnik ki. Az Ulu dzsámi a város legfontosabb és legrégebbi istentiszteleti helye. Ez a kilencszáz éves épület az egyik első példa Anatóliában a két minarettel rendelkező mecsetekre.

A Deyrulzafaran vagy Mor Hananyo kolostor ma az asszírok egyik legfontosabb istentiszteleti központjának számít, és egy kicsit távolabb található a  városközponttól. A kolostor a Szentek Házával kelti fel a figyelmet, ahol ülő helyzetben temették el a pátriárkákat, valamint a 4500 éves Nap-szentélyével.

Mardin Kr. e. nyolcezres évekig visszanyúló története magában foglalja a sumér, babiloni, urartui, perzsa, római, omajjád, artukida és oszmán kort is. Mardin hangulata az ezeregyéjszaka meséit idézi… Talán a mezopotámiai síkság színeit magukra öltő kőépítmények juttatják ezt az ember eszébe, talán az ősi civilizációk suttogták a fülünkbe évezredekkel ezelőttről… Mardin multikulturalizmusával, toleranciájával, építészetével és hagyományaival magához öleli az embereket, és egy álomvilágba viszi őket…

Mardin arra vár, hogy megossza önökkel a titkait, ahol más világok tanúi lesznek, eltévednek az utcáiban, és megérintik a történelmet…  



Még több hír