AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (28)

Mai témánk: Természetes gyógymódok a fejfájásra

1952244
AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (28)

 

Kipróbálhatja a hideg alkalmazását

Ha migrénes rohama van, akkor hideg nyomást tehet a homlokára. Egy törülközőt vagy egy zacskó fagyasztott betétet tehet a homlokára. Szintén segíthet a migrénes fájdalmon ha jégkompressziót készít. Úgy folytathatja ezt, hogy a jégkompressziót 15 percig tartja a fején, majd 15 perces szünetet tart.

Ha ön cluster típusú fejfájástól szenved

Ebben az esetben is próbálkozhat a hideg alkalmazásával vagy a sötét környezetben való üldögéléssel.

Meleg nyomás

Ha feszültség által okozott fejfájása van, tegyen egy melegítőpárnát vagy egy meleg törölközőt a tarkójára. Ha arcüregfájdalma van, tehet egy meleg ruhát a fájó területre, vagy egy forró zuhany is segíthet.

Próbáljon meg nem rágcsálni

A rágógumizás nem csupán az állkapocsnak, hanem a fejnek is árthat. Ugyanez vonatkozik a körmök, az ajkak, a szájüreg belseje vagy a tollak rágására is. Ha éjszaka csikorgatja a fogait, kérjen szájvédőt a fogorvosától. Ez csökkentheti a reggeli fejfájást.

Folyadékbevitel

Igyon sok folyadékot. A folyadékbevitel hiánya fejfájást okozhat vagy fokozhatja azt.

Fejbőrt érő nyomás

Ha napközben lófarokban hordja a haját és túlságosan szorosan húzza hátra, ez fejfájást okozhat. Ezeket a „külső kompressziós fejfájásokat” a túl szoros sapkák, fejpántok vagy úszószemüvegek viselése is kiválthatja. Ha ezek okozzák a fejfájást, akkor hordja lazábban a haját.

Sötét környezet

A számítógép képernyője által kibocsátott világítás vagy pulzáló fények szintén migrént válthatnak ki. Ha fény okozta a fejfájást, akkor használjon sötétítő függönyt az ablakokon, vagy viselhet napszemüveget is. A számítógépre tehet tükröződésmentesítő szűrőt, és használhat nappali fényspektrumú fénycsöveket a világításhoz.

Fogyasszon egy kis koffeint

A koffeintartalmú tea és kávé fogyasztása is jót tehet a fejfájásra.

Relaxációs gyakorlatok

A fejfájásra és más típusú fájdalmakra is jót tesznek a nyújtó mozdulatok, a jóga, a meditáció vagy az izomlazító gyakorlatok.

Masszázs

A nyak néhány perces masszírozása enyhíthet a stresszből eredő fejfájáson.

Masszázs nyomáspontok

A fejfájás egyszerűen kezelhető a test meghatározott pontjainak nyomásával. Ha például enyhíteni szeretné a halántékában jelentkező fejfájást, gyakoroljon nyomást a halántékára, és körkörös mozdulatokkal finoman dörzsölje azt meg.

A szem fáradtságából eredő fejfájás enyhítésére a mutatóujja hegyével gyakoroljon nyomást a szemöldöke közepére, majd engedje el, vagy pedig egy percig kis körkörös mozdulatokkal gyakoroljon rá nyomást, és engedje el.

A hüvelyk- és mutatóujj közötti pont dörzsölése enyhíti a stresszt, a fejfájást és más típusú fájdalmakat. Ennek érdekében:

1. A bal kezén keresse meg a hüvelykujja töve és a mutatóujja közötti üres helyet.

2. A jobb kéz hüvelyk- és mutatóujjával nyomja ezt a pontot 4-5 másodpercig. Nyomás közben lassan mozgassa körkörösen a hüvelykujját.

3. Keresse meg ugyanezt a helyet a jobb kezén, és ismételje meg ezt a folyamatot a bal kéz hüvelyk- és mutatóujjával további öt percig.

Próbálja ki az illóolajokat

A gyógyhatású borsmenta illóolaj és a levendula illóolaj tűnik a leghasznosabbnak a fejfájás enyhítésére. Mindkettő nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a fájdalom enyhítésében.

Kis mennyiségű gyógyászati borsmenta illóolaj alkalmazása a halántékra bizonyítottan enyhíti a fejfájást. Csupán arra ügyeljen, hogy ne alkalmazza az olajat a szeme közelében.

A levendula illóolajjal végzett aromaterápia szintén hatékony és biztonságos módja lehet a migrénes fejfájás enyhítésének. Tegye illóolaj párologtatóba, vagy tegyen egy kis mennyiséget a tenyerére, dörzsölje meg a kezét, majd lélegezze be az illatot.

Ételek

A fehérjében és rostban gazdag mandula és a cseresznye szintén segíthet a fejfájás megelőzésében.

Fogyasszon magnéziumot

A magnézium szintén megoldást jelenthet a fejfájásra. Ez bőségesen megtalálható az étcsokoládéban, aszalt fügében, tahiniban, nyers mandulában, makrélában és a nyers tökmagban. A legtöbb migrénes vagy tenziós fejfájást tapasztaló embernek alacsony szokott lenni ilyenkor a magnéziumszintje.

Fogyasszon egy kis gyömbért

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint egy sürgősségi osztályon a gyömbér fogyasztása enyhítette a migrénes páciensek fájdalmait. Próbáljon ki egy étrend-kiegészítőt, vagy főzzön egy kis teát belőle.



Még több hír