AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (55)

Valószínűleg a legfontosabb haszna, hogy a reggeli felgyorsítja az anyagcserét, és így segít több kalóriát égetni a nap során. Ha átugorjuk a reggelit, azzal azt üzenjük a testünknek, hogy égetés helyett raktározza a beérkező kalóriákat.

2036846
AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (55)

Valószínűleg a legfontosabb haszna, hogy a reggeli felgyorsítja az anyagcserét, és így segít több kalóriát égetni a nap során. Ha átugorjuk a reggelit, azzal azt üzenjük a testünknek, hogy égetés helyett raktározza a beérkező kalóriákat.

A kutatások szerint annak ellenére, hogy a reggelit kihagyók a nap során egy kicsivel kevesebb kalóriát fogyasztanak, mégis magasabb a testtömeg-indexük.

A kutatások a reggeli több kedvező hatására is fényt derítettek:

-          kisebb testsúly

-          kevesebb zsír fogyasztása a nap során

-          magasabb napi kalciumbevitel

-          magasabb napi rostbevitel

-          jobb szellemi teljesítmény (emlékezet és figyelem, iskolás korú gyermekeknél)

-          aki egészséges, telítő reggelivel kezdi a napot, az a nap során kevésbé hajlamos a kevésbé tápláló ételek fogyasztására.

 

1. A kiegyensúlyozott reggeli energiát ad

Akik kihagyják a reggelit, azok kevesebb fizikai aktivitást végeznek a nap során, kevesebb energiát használnak fel. A kevesebb energiafelhasználás pedig megnehezíti a fogyást. A sokáig energia nélkül maradt, vagyis éhező szervezet a későbbi étkezések során az elfogyasztott ételt zsírrá alakítja, vagyis elraktározza. Ezt elkerülhetjük, ha ébredés után egy órán belül reggelizünk.

Akik reggeliznek, azok fizikailag aktívabbak a nap során. Ez azért van, mert a reggeli étkezés segít több energiával kezdeni a napot.

Akik reggeliznek, azok több kalóriát fogyasztanak a nap során, de mivel aktívabbak is, kevesebbet híznak, mint akik kihagyják a reggelit.

A felkelés után fogyasztott reggeli biztosítja a szükséges energiát, így fizikailag és mentálisan is jobban érezzük magunkat. Akik nem reggeliznek, azokat fáradtság, erőtlenség, a koncentráció hiánya, alacsony vércukorszint és egész nap álmosság is kínozza, a reggelizők viszont energikusabbak. Ezen kívül akik nem reggeliznek, azok a nap során jobban vágynak a magas zsír-és cukortartalmú ételekre, míg akik reggeliznek, azok féken tudják tartani étvágyukat.

 

2. Védheti a szívet

Akik nem reggeliznek, azok nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek, mint a reggelizők. A kutatások szerint akik kihagyják a reggelit, azok híznak, ami pedig cukorbetegséget, magas koleszterinszintet és vérnyomást okozhat, ami fokozza a szívbetegség kockázatát.

A reggelit kihagyó a többi étkezés során többet esznek, és a nap során falásrohamok törnek rájuk.

 

3. Az emlékezés és figyelem érdekében

A reggeli fokozza a koncentrációt, megelőzi a figyelem elkalandozását és javítja a memóriát. Az agy elegendő energiát kap, ami megkönnyíti a tanulást. A reggeli kihagyásával a hosszabb éhezés miatt leesik a vércukorszint, és az agy nem kap elegendő glükózt. Ez pedig a koncentráció, termelékenység és hatékonyság csökkenését okozza.

A reggeli felnőttek és gyerekek esetén is javíthatja az emlékezetet, a koncentrációt, az információ feldolgozásának sebességét, a mentális folyamatokat, a tanulást és a beszédkészséget.

 

4. Csökkenti a cukorbetegség valószínűségét

A korai reggeli segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulásáért felelős vércukorszint-hullámzást.

Egy kutatás szerint a reggelit fogyasztók kisebb valószínűséggel lesznek cukorbetegek. A reggelit kihagyóknál étkezés után a vércukorszint és az inzulin magasabb, és a reggeli kihagyása károsítja az inzulinérzékenységet. Ugyanakkor akik kihagyják a reggelit, azok gyakrabban megéheznek a nap során, és többet is esznek. Ez pedig felborítja a cukor metabolizmust, ami cukorbetegséget okozhat.

 

5. Segíthet a hajhullás ellen

A reggeli kihagyása növelheti a hajhullás esélyét. A fehérjében gazdag reggeli táplálja a hajhagymákat, és segíti a haj egészséges fejlődését.

 

6. Segíthet a migrén és fejfájás ellen

A reggeli hiánya alacsony vércukorszintet, hipoglikémiát okozhat, ami fejfájást vagy migrént eredményezhet.

 

7. Rostbevitel

A reggeli tökéletes időpont a nagy mennyiségű oldható rost beviteléhez.

 

8. Kedvezőbb lelkiállapot

Az egészséges reggeli javíthatja a lelkiállapotot. A kutatások szerint az éjszakai alvás után a reggeli feltölti az agy cukorraktárait. A legtöbb ember boldogabb és nyugodtabb lesz reggeli után.

 

Milyen legyen a reggeli?

A reggeli kedvező hatásait akkor használhatjuk ki a legjobban, hogyha a magas zsír-és cukortartalmú, gyorsan felszívódó szénhidrátok, például a péksütemények helyett inkább teljes kiőrlésű kenyeret, sajtot vesszőt tojást, paradicsomot, uborkát, olajbogyót vagy diót, vagy hasonló tápláló ételeket választunk.


Címkék: #Rostbevitel

Még több hír