AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (58)

A kókuszdióból kinyert kókuszolaj egészségügyi célokra, különösen bőr- és hajápolásra használható.

2046261
AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (58)

A kókuszdióból kinyert kókuszolaj egészségügyi célokra, különösen bőr- és hajápolásra használható.

Milyen előnyei vannak a kókuszolajnak?

A feldolgozatlan kókuszolaj csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségekhez vezető stresszt.

Úgy vélik, hogy a benne található zsírsavak a teltségérzet fokozása révén segítik a fogyást.

A kókuszolaj a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően bizonyítottan mikrobaölő hatással rendelkezik.

Kimutatták, hogy a kókuszolajban található anyagok pozitív hatással lehetnek az idegsejtek aktivitására. Úgy vélik, hogy a kókuszolaj fogyasztása csökkentheti az idegsejtek károsodásából eredő szimptómákat, és védelmet nyújthat az Alzheimer-kórral szemben.

A kókuszolajban található egyes anyagok segíthetnek csökkenteni az epilepsziás rohamok gyakoriságát.

A kókuszolaj potenciálisan segíthet az Alzheimer-kór tünetein.

A kókuszolaj és a bőr egészsége

A kókuszolaj jót tesz a bőr egészségének, felületesen alkalmazva pedig regenerálja a bőr felszínét. Hidratáló hatásának köszönhetően a kókuszolaj megakadályozhatja a repedések kialakulását a bőrön.

Sokan használják kozmetikai célokra, hogy javítsák bőrük egészségét és küllemét.

Kutatások szerint a kókuszolaj növelheti a bőr nedvességtartalmát. A bőr működésének javítása révén segíthet megelőzni a túlzott vízveszteséget is, és védelmet nyújthat a külső tényezőktől, fertőző anyagoktól, kemikáliáktól és allergénektől. Ha 6-8 csepp tiszta kókuszolajat kenünk a kezünkre, és egy éjszakán át rajta hagyjuk, az hatékony lehet a kézfertőtlenítő szerek gyakori használata által okozott bőrszárazság megelőzésére.

Csökkentheti az atópiás dermatitisz enyhe vagy közepesen súlyos tüneteinek súlyosságát is.

A kókuszolaj és a haj egészsége

A kókuszolaj hatóanyagai hidratálják a hajat. Gyorsan behatol a hajba, és segít a töredezéseken. E hatásának köszönhetően a kókuszolaj hajmaszkként is használható.

A kókuszolaj a haj károsodása ellen is védelmet nyújt. Ugyanígy, a kókuszolaj táplálja a hajszálakat és csökkenti azok töredezését, ami tovább erősíti a hajat.

Növelheti a száj egészségét

A kókuszolaj szájvízként való használata jótékony hatással van a szájhigiéniára.

A hagyományos szájöblítőkhöz képest a kókuszolaj jelentősen csökkentheti a szájban lévő káros baktériumok számát.

A kókuszolajban lévő sav a nyállal reakcióba lépve szappanszerű anyagot képez, amely megelőzi a szuvasodást, valamint segít csökkenteni a fogkő képződését és az ínygyulladást.

Jó antioxidáns forrás

A kókuszolaj jó forrása az antioxidánsoknak, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököknek nevezett káros molekulákat. Segít megelőzni különböző krónikus betegségeket. Különösen hatékony lehet a cukorbetegség szövődményeinek csökkentésében.

Hogyan kell használni a kókuszolajat?

A kókuszolajat közvetlenül fel lehet vinni a bőrre és a hajra; kávéba keverve is fogyasztható. 1 teáskanálnyi kókuszolajat kávéba keverve fogyaszthatunk.

Mire kell ügyelni a kókuszolaj használatakor?

A kókuszolaj magas energiatartalma miatt túlzott fogyasztás esetén súlygyarapodást okozhat; a magas koleszterinszinttel rendelkező embereknél növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A kókuszolaj a bőr mellett a hajhagymákat is táplálja. Ezért gyakori használat esetén szőrnövekedés jelentkezhet az arcon.



Még több hír