AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (65)

Mai témánk: Mire jók a probiotikumok?

2067387
AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (65)

 

Mi a probiotikum?

A probiotikum fogyasztása vagy alkalmazása az egészség, különösen az emésztőrendszer számára hasznos, a szervezetben lévő jó baktériumok védelmét és javítását célzó élő mikroorganizmusokat tartalmazó élelmiszerek és kiegészítők.

A probiotikumok a szervezetben természetes módon megtalálható ló, élő élesztőből és baktériumokból készülnek. Szervezetünkben állandóan jelen vannak jó és rossz baktériumok. Fertőzés esetén a rendszer egyensúlyát felháborító rossz baktériumok elszaporodnak a szervezetben, és ezen a ponton a jó baktériumok a rosszakat megsemmisítve őrzik meg az egyensúlyt. A probiotikus kiegészítők segítségével jó baktériumokat vihetünk be a szervezetbe.

A probiotikumok megfelelő mennyiségben fogyasztva hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. Legfontosabb jó tulajdonságuk a bélflóra kiegyensúlyozása és ezzel az egészséges élet elősegítése.

A probiotikumok rendezik a szervezet energiafelhasználását is, így segíthetnek abban, hogy ne hízzunk el.

 

Miben használnak a probiotikumok?

A probiotikumok elsősorban a szervezet megfelelő működése érdekében a jó és rossz baktériumokat egyensúlyozzák ki. Az emésztőrendszer mellett az immunrendszert is támogatják, és a gyulladásokat csökkentve megőrzik az egészséget.

1.      A probiotikumok segítik a szervezetbe jutó tápanyag emésztését.

2.      Megelőzik a rossz baktériumok szaporodását, és ezzel a betegségeket.

3.      Segítik a vitaminok felszívódását.

4.      Megakadályozzák, hogy a táplálékkal bejutó rossz baktériumok a vérbe kerüljenek.

5.      Segítik a gyógyszerek feldolgozását és felszívódását.

6.      Pozitívan befolyásolják a szervezet védekező képességét.

 

A legjobb természetes probiotikumok:

1.    Fermentált italok

2.    Tarhana

3.    kovászos kenyér

4.      kefir: a kefir rendezi az emésztési problémákat és védelmet biztosít a fertőzések ellen.

5.      Savanyúkáposzta: a probiotikumok mellett rostot, C és K vitamint is tartalmaz.

6.      Természetes, házi készítésű joghurt: a legjobb probiotikum forráspont az immunrendszer erősítésére és a betegségek ellen napi egy csésze természetes joghurtot fogyasztva elegendő probiotikum hoz jutunk, és csökkenthetjük a betegségek kockázatát. Csökkenti az antibiotikumok miatt kialakuló hasmenést is.

7.      Sajt: segíti a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Fontos szerepet játszik az ételek emésztésében, megakadályozza a gyomorgörcsöket.

8.      Bio almaecet: a fermentált almaecet az emésztést segítő probiotikumokhoz tartozik, segít az emésztőrendszer egyensúlyának megőrzésében.

 

A probiotikumok haszna

1.      hasznos hasmenés, székrekedés, puffadás esetén: a probiotikumok segítenek megszüntetni az emésztési problémákat. Egyensúlyt hoznak létre a belekben élő jó és rossz baktériumok között, növelik a jó baktériumok számát, aktiválják az emésztőenzimeket, segítenek megelőzni a hasmenést, székrekedést, puffadást és más emésztési problémákat. A belek egészségéhez probiotikumokban gazdag táplálkozás szükséges.

2.      A probiotikumok támogatják a fogyást: a magas zsírtartalmú ételek, cukor és finomított szénhidrátok fogyasztása felborítja a bélbaktériumok arányát. Tudományos kutatások szerint az energiaegyensúly fenntartásában és a zsírosodás elkerülésében fontos szerepe van a bél baktériumoknak. Az étrenddel bejuttatott jó baktériumok megállíthatják a zsír felszívódását, és felgyorsíthatják kiürítését.

3.      Csökkentik a bélrák esélyét: kutatások szerint a finomított szénhidrátok, a sok vörös hús, és kevés rost fogyasztása bélrákot okozhat. Ugyanakkor a bélbaktériumok arányának rendezése megállíthatja a rákos folyamatokat, és védelmet nyújthat a rák ellen.

4.      Csökkenti az allergiát: a probiotikumok hasznosak allergia és ekcéma esetén, megelőzik súlyosbodása, jó hatással vannak az allergiás reakciókra.

 

A prebiotikumokat se hanyagoljuk el!

A probiotikumok mellett a nem emészthető szénhidrátokból álló prebiotikumok is szerepeljenek étrendünkben. Mert a prebiotikumok a baktériumok táplálékai, és elősegítik a jó baktériumok szaporodását.

A prebiotikumok:

1.      Gyökérzöldségekben (hagyma, fokhagyma, póréhagyma, burgonya, csicsóka, articsóka, pitypang gyökér), és

2.      Gabonákban (zab, rozs, búza) is megtalálhatók.

Ha a probiotikumokat ezekkel az ételekkel együtt fogyasztjuk, fokozzuk egészségünkre gyakorolt pozitív hatásukat.


Címkék: #probiotikum?

Még több hír