AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (66)

Mai témánk: Laktató ételek

2070965
AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (66)

A fogyókúrázás legfontosabb része, hogy mértékkel együnk. Azonban a korábbi étkezési szokások megnehezítik ezt. Úgy lehet a legegyszerűbben leküzdeni ezt a problémát, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek teltségérzetet biztosítanak a diéta alatt.

Ezek az élelmiszerek a diétás programok nélkülözhetetlen elemei közé tartoznak. Ilyen ételek fogyasztása jóllakottá teszi az embert. Bár egyes ételekből kevesebbet esznek, de a jóllakottság fenntartása révén könnyebbé válik a fogyás. A fogyókúrás ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak, de több helyet kell elfoglalniuk a gyomorban, és tovább maradnak ott, így biztosítva a jóllakottság érzését. A teltségérzetet leginkább az ételben lévő rostok és fehérje mennyisége, az étel térfogata és a benne lévő víz mennyisége határozza meg.

A következő élelmiszerek beillesztése a diétás programba eredményesen csökkenti az étkezések közötti éhségérzetet:

Tojás

A tojás tápláló, magas fehérjetartalmú élelmiszer, amely jelentősen befolyásolja a teltségérzetet.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér és a teljes kiőrlésű tésztafélék kapcsolatban állnak a testsúlykontrollal és az egészséges testsúly fenntartásával. Ennek oka a teljes kiőrlésű gabonafélékben található rostok.

Leves

A folyékony ételek lassabban hagyják el a gyomrot. Ezek az ételek hosszabb ideig biztosítják a teltségérzetet.

Diófélék

A diófélék nagyszerű csemegék az étkezések között. Jó forrásai a fehérjének, rostoknak és egészséges zsíroknak. Próbáljon meg sótlan, cukrozatlan, nem pörkölt és nyers dióféléket választani, hogy a legtöbbet hozza ki az egészségre gyakorolt jótékony hatásukból.

Alacsony zsírtartalmú húsok

A húsokban, csirkében, pulykában és halakban sok fehérje van, melyeknek a leghosszabb a telítettségi periódusa. Az alacsony zsírtartalmú vörös húsok, a csirke- és pulykamell valamint a halak magas fehérje és alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, így tovább maradnak tőlük jóllakottak.

Édesburgonya

Az antioxidánsokban gazdag édesburgonya magas víz- és rosttartalma révén elősegíti, hogy tovább maradjon jóllakott, és kevesebbet egyen a következő étkezésnél.

Szárított hüvelyesek

A csicseriborsó, bab, lencse, és a homoki bab hasznos élelmiszerek a jóllakottság biztosításához. Rostban és fehérjében gazdag ételek. Rezisztens keményítő tartalmának köszönhetően a cukor lassabban jut be belőlük a keringésbe.

Zöld leveles zöldségek és káposztafélék

A spenót, a rukkola, a petrezselyem, a káposzta és a brokkoli magas rost- és víztartalommal rendelkeznek. Ezek a nagy térfogatú és nagyon alacsony energiatartalmú zöldségek a legfontosabb élelmiszerek közé tartoznak fogyás és a jóllakottság szempontjából.

Ananász, alma és narancs

Mivel a gyümölcsök nagy mennyiségű vizet és gyümölcshúst tartalmaznak, sokkal több helyet foglalnak el a gyomorban, mint az azonos kalóriatartalmú gyümölcslevek vagy édességek, és hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez. Az ananásznak, almának és narancsnak különösen magas a rost- és víztartalma.

Joghurt

A joghurt csökkenti a has körüli zsírréteget. Mivel sokkal magasabb a fehérjetartalma, sokáig jóllakottan tart.

Avokádó

Az avokádó tápanyagokban gazdag élelmiszer. Magas az egészséges zsírtartalma, és jó rostforrás.

Hajdina, quinoa, bulgur

A hajdina, a quinoa és a bulgur magas rosttartalmúak, és több fehérjét tartalmaznak, mint más gabonafélék. Ezek a teljes kiőrlésű gabonák a bennük található rostoknak köszönhetően segítenek aktiválni az éhséget elnyomó hormonokat a bélrendszerben.

Túró

A túró viszonylag alacsony zsír- és energiatartalommal, valamint magas fehérjetartalommal rendelkezik. Fontos kalciumforrás is, magas fehérjetartalmának és térfogatának köszönhetően hosszabb ideig biztosítja a jóllakottság érzését, és segíti a testsúlykontrollt.

Zabpehely

A zabpehely egy teljes kiőrlésű gabona, amely magas rosttartalmának és nagy vízfelvevő képességének köszönhetően nagyon jóllakottá tesz. A zabban található oldható rostok a gyomorban vizet szívnak fel, és a gyomor kiürülésének késleltetésével hosszú ideig gondoskodnak a teltségérzetről.



Még több hír