AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (69)

Mai témánk: A tüdő egészsége számára hasznos ételek

2079750
AZ EGÉSZSÉG AZ IGAZI JÓLÉT (69)

 

Milyen élelmiszerek tesznek jót a tüdő egészségének?

Alma

Az alma magas antioxidáns-tartalma révén segíti a tüdő egészségét. Kutatások szerint jobban funkcionál a tüdejük azoknak, akik hetente 5 vagy annál több almát fogyasztanak.

Banán

Bőséges káliumtartalmának köszönhetően a banán fogyasztása szintén jó hatással van a tüdőre.

Áfonya

Az áfonya olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védik a tüdőszövetet a külső károsodástól.

Eper és málna

Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően az eper és a málna is jótékony hatást gyakorol a tüdő egészségére.

Vörös káposzta

A vörös káposzta fogyasztása hasznos az általános egészség és a tüdő egészsége szempontjából. Hatóanyagai és rostos szerkezete révén javítja a tüdő működését.

Paradicsom

A paradicsomban található likopinról ismert, hogy támogatja a tüdő egészségét. A paradicsom fogyasztása hozzájárul a tüdőfunkciók javulásához.

Piros paprika

A magas C-vitamin-tartalmú paprikát különösen a dohányosoknak érdemes fogyasztaniuk.

Gyömbér és kurkuma

A gyömbér és a kurkuma szintén a tüdő számára hasznos élelmiszerek közé tartozik, köszönhetően gazdag antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatásuknak.

Cékla

A céklában nagy mennyiségben található nitrát, amely az erek tágítása révén megkönnyíti az oxigén felvételét.

Fokhagyma

A természetes antibiotikumként ismert fokhagyma a benne található allicin nevű anyagnak köszönhetően óvja és tisztítja a tüdőt.

Joghurt

A kalciumban, káliumban, foszforban és szelénben gazdag joghurt szintén jót tesz a tüdő egészségének, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Olívaolaj

Az olívaolaj erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns forrás, különösen E-vitamin-tartalmával enyhíti a tüdőbetegek panaszait, és általában véve is jót tesz a tüdő egészségének.

Sütőtök

A sütőtök alfa- és béta-karotinban gazdag, és szintén szerepel a tüdő számára jótékony hatású élelmiszerek listáján.

Kávé

Napi 1 csésze kávé fogyasztásával a kávéban található koffeinnek és antioxidánsoknak köszönhetően támogathatja a tüdő egészségének védelmét.

Zöld tea

A katekint tartalmazó zöld tea rendszeres fogyasztása segít megelőzni a szövetek megkeményedését a tüdőben.

Ezek mellett a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása is táplálja, óvja és segíti a tüdő egészségét.

Mely élelmiszerek és anyagok károsak a tüdőre?

Dohányzás:

Kétségtelenül a dohányzás a legfontosabb anyag, amely bizonyítottan károsítja a tüdőt. A hosszú távú dohányzás krónikus hörghuruthoz, és ha nem kezelik, krónikus obstruktív tüdőbetegséghez vezethet. Ezért a dohányzás a tüdő legfontosabb ellensége.

Fehérítő és hasonló tisztítószerek:

A fehérítő intenzív használata és különösen a sósavval való keverése károsíthatja a tüdő egészségét. A fehérítő intenzív használata asztmás rohamokat is kiválthat. Otthoni takarításkor nem szabad összekeverni a különböző mosó- és tisztítószereket, és lehetőség szerint maszkot viselve kell takarítani. Ezzel megelőzheti, hogy veszélyes vegyi anyagok jussanak a tüdejébe.

Azbeszt:

Noha ma már nem tesznek így, de a múltban gyakran használták az azbesztet, és még mindig megtalálható néhány hajóban és épületben. Az azbeszt a tüdő egyik legfontosabb ellensége.

A tüdő egészségét segítő életmódbeli szokások

Egészséges táplálkozás: A tüdő egészségének fenntartása egészséges étrenddel lehetséges, amely a tüdő számára kedvező élelmiszereket tartalmaz.

Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás erősíti a tüdőt.

Figyelni kell az alvási szokásokra: Az alvás nemcsak a tüdő egészsége szempontjából fontos, hanem azért is, hogy minőségi életet élhessünk.

Ne töltsünk túl sok időt zárt térben: A túl sok zárt térben töltött idő következtében nehezebben jutunk a tüdő számára szükséges friss levegőhöz, és egy idő után fertőző betegségek terjedéséhez vezethet az azonos környezetben élő személyek között.

Maszk használata: Célszerű maszkot viselni a kellemetlen környezetben, és a lehető legtöbbet szellőztetni a helyiségben.

Stressz kerülése: A szív és a tüdő egészségét hátrányosan befolyásolja az intenzív stressznek való kitettség.


Címkék: #szív , #kávé

Még több hír