Interjú Bihter Bozyellel

Bihter Bozyel közel 15 éve él Magyarországon. Még egészen kislány volt, amikor szüleivel ide költözött.

137564
Interjú Bihter Bozyellel

Bihtert most ennek a 15 évnek a tapasztalatairól kérdezzük.

1. Kérlek mondj magadról néhány mondatot a rádió hallgatóinak!
Bozyel Bihter a nevem, 21 éves vagyok és az Eötvös Lóránd Egyetem Anglisztika szakára járok. A családommal élek Magyarországon.

 2. Mióta élsz Magyarországon és mit csinálsz nálunk?

2001 óta élek Magyarországon de 2000-ben is jártam már itt.

 3. Mesélj egy kicsit arról milyennek látod Magyarországot és a magyar embereket!

Magyarország történelme nagyon gazdag, ez minden város hangulatán és az építészeti stílusán is látszik. Szeretek a városok utcáin sétálni, úgy is mondhatom, hogy az épületek szinte elbűvölnek. A magyar nép nagyon segítőkész, ezt tapasztalatból mondom. Az első évben, amikor a nyelvtanulással küszködtem, mindenki próbált segíteni, hogy jól ejtsem ki a betűket és a szavakat, amelyek különböznek az anyanyelvemtől.

 4. Szerinted milyen különbségek és hasonlóságok vannak a magyar és török emberek között?

Hú, ezt nagyon nehéz megválaszolni, mert minden ember alapvetően más. A közös tulajdonságokra vonatkozóan azt tudnám mondani, hogy mind a két nép segítőkész és vendégszerető. Meglátásom szerint a törökök szívesen látják a magyarokat, a magyarok pedig a törököket a saját országukban.

 5. Jól beszélsz magyarul, mesélj kicsit róla, hogyan tanultad meg a nyelvünket, voltak-e nehézségeid a tanulás során?

Nagyon szépen köszönöm. Sokat szenvedtem ,hogy jól megtanuljam a nyelvet. Az általános iskola 3. osztályának elvégzése után költöztünk Magyarországra, ekkor persze még egy szót sem tudtam magyarul. Egy évig csak vendég diákként jártam be az iskolába, hogy megtanuljam a nyelvet. Órák után az iskolában minden nap foglalkozott velem egy tanár, délutánonként pedig külön tanár járt hozzam. Az ő munkájukért nagyon hálás vagyok, mert így 8 hónap múlva már rendesen tudtam beszelni, írni illetve olvasni. Szerintem egy nyelvet akkor lehet jól megtanulni, ha ott él az ember köztük.

 6. Milyen látványosságokat, kulturális és szórakozási lehetőségeket ajánlanál egy Magyarországra látogató török embernek?

Magyarországon sok a szórakozóhely és a szórakozási lehetőség, de én inkább a kulturális helyeket ajánlanám. Az én kedvenc helyem a Citadella. Nem tudom mi vonz oda annyira, de imádok ott lenni. Amit mindenképpen ajánlanék még, az a Budai vár , Hősök tere, Városliget , Margitsziget. Budapesten kívüli Visegrád, Esztergom, Szentendre, ezek a városok közel vannak Budapesthez. Ha van idő távolabbi helyekre is elmenni, akkor a Debrecen, Pécs, Győr, Szeged és persze Sopron azok a városok amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni.

7. Budapesten kívül Magyarország mely tájait jártál még?
Az előbb említett városokban mind voltam vagy a családommal, vagy pedig az iskolai kirándulások során, és persze sok más helyen is.

8. Tapasztalataid szerint mi magyarok mennyire ismerjük a török kultúrát, milyen véleménnyel vagyunk a törökökről?
A mai fiatalok között egyre több olyan emberrel találkozom, akik törökül akarnak tanulni. Ők vagy kint voltak nyaralni, vagy pedig erasmussal voltak Törökországban és nagyon tetszett nekik a kultúránk és jobban meg akarja ismerni. Ez persze nagyon nagy örömet okoz nekünk.

 9. Szokott honvágyad lenni? Milyen gyakorisággal látogatsz haza Törökországba?

A honvágy az szerintem az az érzés, ami mindenkiben szokott lenni, aki máshol él. Persze, én is érzek olykor honvágyat, ami nem azt jelenti, hogy ne szeretném Magyarorszagot. Ha Törökországba vágyom, az főként azért van, mert a rokonaim ott élnek, inkább ők hiányoznak. Úgy gondolom, ha azok az emberek ott vannak melletted akik szeretnek, és akiket szeretsz, akkor szinte mindegy hol vagy. A szülővárosomra szoktam gondolni, az is hiányzik kicsit.

 10. Mi üzennél a TRT Rádió hallgatóinak?

Örülök a lehetőségnek, hogy elmondhattam a történetemet a TRT Rádió hallgatóinak. Üdvözlöm őket és köszönöm, hogy meghallgattak.


 


Címkék:

Még több hír