Takaró

A takarók mintái és színei visszatükrözték a természet élénkségét és a fiatal lányok álmait-vágyait is.

396621
Takaró

A színek és motívumok a takarókészítő mesterek kezében életre keltek.A takarók mintái és színei visszatükrözték a természet élénkségét és a fiatal lányok álmait-vágyait is.Az élet változásaival együtt a takarókon megjelenített minták is változtak.Minden takaró készítő a saját életének jellemzőit is belealkotta a termékébe.A takarókon megjelenített platánfák, szegfűk, tulipánok, pillangók motívumai a mesterek kezében életre keltek. Minden mester más és más hímzési technikával dolgozik.
A kulturális örökség hordozójának számító emberek égész Törökországban éltetik ezt a művészeti ágat. A Fekete-tengeri térségben, az Égei-térségben, Délkeleti Anatólia vidékein, valamint Anatólia számos térségében ismert a takarókészítés. A takarókészítésben olló,cérna, szövőszék, kréta, karton, stb. eszközökre van szükség.
A földön ülve, nagy türelemmel és fáradozással hímzett takarók gyapjúból vagy pamutból készülnek. A takaró felső részét szaténnal vagy baszmával szegik be. Egy szatén takaró három nap alatt készül el, míg a baszma takaró fél nap alatt készen van. A technólogia fejlődésével a teksztil szektorban is változások mennek végbe. Az idő előrehaladtával egyre kevesebb takaró készült otthoni körülmények között.A törökök a mai nap is nagy becsben tartják a hímzett, jellegzetes takarókat, és tisztában vannak azok értékével.Anatóliában például a férjhez menő lányoknak először takatót adnak ajándékul.


Címkék:

Még több hír