A török csempedíszítés története

A csempedíszítés több ezer évre visszatekintő művészet, kifejezése a fáradságos munkának és az esztétikának.

280952
A török csempedíszítés története

Kicsi, aprólékos mozdulatokkal, sok-sok türelemmel készülnek ezek a csodás tárgyak.Kétségtelen, hogy az emberi kultúrában a csempészet örökké fennmarad elfoglalva fontos és méltó helyét abban.


Az izniki csempék

Van, hogy egy mecsetben, néha egy csészén, olykor pedig egy palota falain gyönyörködhetünk a piros, kék és zöld virágokban.


Nagyon értékes örökségek a csempék, amelyek mindegyikében tükröződnek a mesterek érzelmei.

Az oszmán-török korban Iznikben alkották a török csempéket.

A XV. századtól kezdve a kék és fehér színű csempék rövid idő elteltével az oszmán-török palotákban is hírnevet szereztek.​


Törökország egy varázslatos hely, ahol minden ember megtalálja a magáét. Az ősrégi civilizációk maradványainak történelmét szerető, a turista, a javított több száz hegyi utat, a sportoló az érintetlen természettel körbevett vadfolyót.
Iznik, az ókori Nícea, hegyekkel övezett, csendes kis tóparti város Anatóliában​.

Az izniki műhelyeken egymásnál szebb csempék készültek. A 15. század végétől már vannak adataink arra vonatkozóan, hogy az izniki műhelyek termékei a szultáni szerájba is eljutottak​, de a 17. század folyamán az izniki gyár termelése fokozatosan visszaesett. ​A 18. század elejére azonban, mindezen próbálkozások ellenére a korábbi vetélytárs, Kütahya újra átvette a vezető szerepet.



Még több hír