A legendás török reggeli

A világon sehol nincs olyan reggeli, mint a török reggeli. A török reggeli igazi legenda. A másik szépsége, hogy tájegységenként változnak az ízek, valójában szinte végtelen változatossággal bír.

1027488
A legendás török reggeli
kahvalti.jpg
turk cayi.jpg

„Ez falusi reggeli? Akik erre azt mondják, hogy falusi reggeli, azok még életükben egy napot se voltak falun...” Évek óta szállodák és éttermek gasztronómiai tanácsadójaként dolgozó barátom, Osman Serim akkor fakadt ki így, amikor meglátta az ötcsillagos nyaralóhelyen elénk tett réztálcát. Azt is hozzátette: „Egy falusi honnan is találna ennyi hozzávalót? Sokszor csak egy levest reggeliznek, mielőtt a földekre indulnának.”

Mi nem volt azon a tálcán? Többféle méz, tejtermékek, lekvárok… a sajttálon a vani gyógynövényes sajttól az erzincani tömlős sajtig fél tucat különböző sajt…

Fekete olajbogyó, zöld koktélolajbogyó, kalamata olajbogyó… egy kis tálkában olívaolaj, másik tálkában vaj…

Felszeletelt paradicsom, uborka, zöldpaprika, egy csokor petrezselyem…

Egy fiatal lány pirított kenyeret, pogácsát, friss péksüteményeket tesz az asztalra, egy másik pincér azt kérdezi, hogy hogyan szeretnénk a tojást, és készítsenek-e lecsót is.

 

Tojás nélkül nincs török reggeli

A világ számos országában, akárcsak Törökországban, szintén esznek tojást, de a tojásételek olyan gazdagsága, mint Törökországban, sehol máshol nem létezik. Nemcsak főtt és sült, sonkás vagy kolbászos tojás, hanem a lecsó mellett a fekete-tengeri rántotta vagy az égei-tengeri zöldséges tojás is színesíti a kínálatot.

Péksütemények változatossága

Sok más országban a sajt esténként, bor mellé fogyasztott csemege, Törökországban azonban a reggelire fogyasztott sokféle sajt mellé a péksütemények széles választékát kínálják. A nem annyira otthon, mint inkább munkahelyeken, utcán vagy a piacon fogyasztott péksütemények mellett a tésztakészítés művészei, a török asszonyok a számtalan féle börek, lepény és egyéb tésztaféle készítését művészetté fejlesztették. A spenóttal, burgonyával, sajttal vagy hússal töltött tésztafélék is hozzájárulnak a reggelizőasztal gazdagságához. A vajon kívül a kenyérre kenhetjük a paprikából, paradicsomból, padlizsánból vagy olajbogyóból készített püréket is, vagy mártogathatjuk a kakukkfűvel, paprikával, mentával ízesített olívaolajba is.



Még több hír