Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (64)

Tudják-e, a világnak legnagyobb második kanyonja Türkiyében található?

2061652
Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (64)

            Türkiye Kelet-Anatóliai térségében, Erzincan város Kemaliye járásában található a Karanlik (Sötét) Kanyon, mely a világnak legnagyobb második kanyonja. A Karanlik Kanyon ugyanakkor a világnak legveszélyesebb útjai egyikének van ismerve. Egy idegen weboldal, melyen sorolják a világnak legveszélyesebb és legnehezebb útjait, a világnak legveszélyesebb útjának minősítette az Erzincan Karanlik Kanyon Kőutat a kínai Guoliang Alagúthoz képest. Az 500-600 méter magasságú meredekfalakkal rendelkező Karanlik Kanyont azért nevezték sötétnek, mert közvetlenül nem látja a napfényeit. A Keban-vízgátépítkezése után 80 métert elérő vizeknek köszönhetően ez a kanyon egy csodálatos és félelmetes hellyé változott.

            Úgy gondolnak, hogy a Karanlik kanyon építkezésébe 1870-ben a térségben élő helybeli nép kezdett. 2002-ben az államnak is támogatásával szélesítették az utat, hogy kocsik is járjanak át. A Karanlik Kanyon építkezés fokozata 132 évig tartott. Mondják, hogy először az állatokat legeltető emberek primitív kéziszerszámokkal ásták ezt a kanyont évek folyamán.

            Az alagút a hegy elülső részében kezdődik és Kőalagút ér véget 7 kilométer végén. Helyenként légnyulak látszanak az alagúton. Az alagút vizes részének hosszúsága pedig közel 9 kilométernek van ismerve. Napjainkban a Karanlik Kanyon a geográfiai szerkezetével és természeti szépségeivel magáéra vonzza az adrenalinszenvedő helyi és külföldi turistákat. Kanyonban lehet sétálni csónakkal és kenuval. Ezen kívül Kemaliye járásban minden évben rendezik a nemzetközi Erzincan Kemaliye Kulturális és Természeti Fesztivált. A Karanlik Kanyon kivételével a járásban levő történelmi épületek is nagyon vonzók, mert ez a térség rendelkezik egy gazdag történelmi múlttal, mely antikkor óta tulajdonosa volt több civilizációnak.



Még több hír