Heti kommentárunk 65/ A globális lelkiismereti mozgalom elítéli Izraelt

Itt olvasható a SETA külpolitikai kutatója, Can ACUN elemzése a témában.

2068472
Heti kommentárunk 65/ A globális lelkiismereti mozgalom elítéli Izraelt

Október 7-e óta Izrael folytatja brutális támadásait Gáza ellen. Két és fél millió ember rekedt a 350 négyzetkilométeres sávban, amely blokád alatt áll. Eddig több mint 13 000 palesztint öltek meg a folyamatban lévő légi és szárazföldi támadásokban, akiknek túlnyomó többsége nő és gyermek. Annak ellenére, hogy népirtás zajlik a világ szeme előtt, a nyugati országok kormányai továbbra is támogatják Izraelt. Ugyanakkor az is látható, hogy a globális lelkiismereti mozgalom erősödik, és a hétköznapi emberek nagyon dühösek Izraelre a bűnei miatt.

Tovább folytatódnak izraeli támadások a Gázai övezetben. Míg az évek óta ostrom alatt álló várost október 7-e után azonnal légicsapások kezdték érni, az izraeli hadsereg szárazföldi csapatai is előrenyomultak a palesztin területen, és 2 részre, északra és délre osztották Gázát. Izrael, amely fokozta szárazföldi támadásait az északi részen, meg akarja semmisíteni az ottani ellenálló struktúrát, de nem lehet azt mondani, hogy eddig bármilyen katonai sikert ért el. Míg a Hamászhoz tartozó Kasszam és más kisebb ellenálló struktúrák komoly katonai válaszlépéseket tettek, mint aszimmetrikus erők az izraeli hadsereg ellen lakóövezetekben, Izrael rengeteg harckocsit és páncélozott járművet veszített. Ismét sok izraeli katona halt meg az összecsapásokban, és a rakétatámadások folytatódnak, bár csökkentek. Számtalan izraeli katona halt meg az összecsapásokban, már kevesebb rakétatámadás éri az izraeli területet.

Izrael cselekvési terve és stratégiája továbbra is kétértelmű jeleket ad. Vannak arra utaló jelek is, hogy dél felé fog fordulni, amikor északon éri el a célját, de vannak kérdőjelek azzal kapcsolatban, hogy képes lesz-e erre. Ismét a nemzetközi közösség egy globális lelkiismereti mozgalmat indított a hatalmaktól függetlenül. Nyugatról keletre, északról délre a hétköznapi emberek a világ minden táján felháborodnak Izraelen az utcákon, mert nyíltan népirtást követ el a világ szeme láttára. Ez a helyzet előbb-utóbb hatással lesz a nyugati kormányokra, és tükröződni fog a politikájukban.

Izrael katonailag vagy sikeres lesz Gázában, vagy nem,  de ettől eltekintve közép- és hosszú távon a legnagyobb vesztes lesz, és a világ lelkiismeretét sértő népirtási törekvéseit a hétköznapi emberek lelkiismerete már elítélte.



Még több hír