Kiváncsi Lenni Az Életre 63/ A természeti helyzet Gázában

A szennyvíz folyamatos tengerbe szivárgása a Gázai övezetben "környezeti katasztrófa" veszélyét rejti magában.

2069337
Kiváncsi Lenni Az Életre 63/ A természeti helyzet Gázában

A gázai önkormányzat figyelmeztetett arra a környezeti katasztrófára, amelyet a szennyezett víz tengerbe szivárgása okozhat a szennyvíztisztító telepek meghibásodása miatt a Gázai övezetben, amely töretlen izraeli bombázás alatt áll.

A gázai önkormányzat írásos nyilatkozata szerint a szennyezett víz továbbra is szivárog a tengerbe a szennyvíztisztító telepekről, amelyek az izraeli bombázások következtében megrongálódtak, és az áramkimaradások és az üzemanyaghiány miatt működésképtelenné váltak.

A nyilatkozat hozzászól, hogy a Gázai övezetből naponta 65 ezer pohár szennyvíz kerül a tengerbe, ami komoly egészségügyi és környezeti kockázatot jelent.

A nyilatkozatban megemlítették, hogy naponta 10 ezer pohár szennyvizet szivattyúznak a gázai Sejk Ridwan tóba, és figyelmeztettek, hogy a szennyvízprobléma folytatódása "teljes összeomláshoz és súlyos katasztrófához" vezethet a városban.

A gázai önkormányzat felszólította az egészségügyi, környezetvédelmi és humanitárius szervezeteket is, hogy "sürgősen avatkozzanak be" az ügybe.

Október 7-én reggel a Hamász katonai szárnya, az İzzeddin el-Kassam Brigádok nagyszabású offenzívát indított válaszul Izrael "a palesztinok és szent helyeik, különösen az al-Aksza mecset elleni folyamatos jogsértéseire", miközben az izraeli hadsereg heves légi bombázást indított a Gázai övezet ellen.

Izraeli tisztviselők bejelentették, hogy több mint 1400 izraeli, köztük 326 katona halt meg és 5132 ember sebesült meg a gázai támadásokban.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy 240 izraeli foglyot tartanak fogva az al-Kasszam Brigádok Gázában.

A gázai palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli támadásokban 8796 palesztin halt meg, köztük 3648 gyermek és 2290 nő, és 22 219 ember sebesült meg.

A megszállt Ciszjordániában 130 palesztin halt meg és mintegy kétezer palesztin sebesült meg az izraeli erők és a zsidó telepesek támadásaiban.

Október 26-án az izraeli hadsereg megkezdte korlátozott szárazföldi műveleteinek kiterjesztését a Gázai övezetben, és fokozta légicsapásait.

A Sifa kórház, Gáza legnagyobb egészségügyi intézménye, ahol több ezer sebesült és civil tartózkodik, szintén az izraeli hadsereg célpontja volt.

AA 



Még több hír