Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (65)

Tudják-e, Isztambulban van egy olyan mecset, ahol a madarak soha nem szállnak le?

2070033
Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (65)

            Semsi Pasa Mecset a világhírű építész Mimar Sinan mesterség művei egyike, mely Isztambul Üsküdar kerületében van. Az üsküdari tengerparton, az isztambuli tengerszoros Márvány-tengerre nyíló pontján levő mecsetnek a türbéjével és medreszéjével együtt van egy nagyon elegáns képe, amikor tengerről néznek. A mecsettel szemben pedig a Galata-híd és Halic (Aranyszarv-öböl) húzódik.

            Ezt a kis és egyszerű építmény komplexumot a II. Selim és III. Murad szultánok idejében nagyvezírként dolgozott Semsi Ahmet Pasa építtette, melyet Mimar Sinan épített 1580-ban. Az üsküdari tengerpartot díszítő történelmi mecset a szépsége mellett érdekes történetéről is híres.

            Semsi Pasa egy aprólékos ember volt, és azt kérte Mimar Sinan építésztől, hogy építsen egy olyan mecsetet, ahol a madarak soha ne szálljanak le. Mimar Sinan minden mecsetének tervezése eltért egymástól, és egy különböző tervre gondolt Semsi Pasa Mecsetről is. Mester építész egy kutatást végzett a mecset építése előtt. Tudta, hogy madarakra negatívan hatott a szelek iránya. Egy olyan helyet talált, ahol az északi és déli szelek keresztezik egymást Üsküdar kerületben, és döntést hozott, hogy ott építsen mecsetet. Ezen a helyen, ahol egyszerre két különböző szél fúj, és a hullámok a partot érik, madarak nem szállhatnak le a mecsetre.

            Idővel a nép körében a Kuskonmaz, mely jelenti, hogy madár nem száll le, mecsetnek minősítették ezt a mecsetet, mely 1580-ban nyílt imára. Napjainkban az emberek halásznak ez a mecset előtt, könyvet olvasnak a könyvtárában, és imádkoznak a mecsetben. A történelmi mecsetek között szereplő Üsküdar szimbólumai egyike mecsetet feltétlenül meg kell tekinteni Isztambulban.



Még több hír