A Kapitány Naplója

A mai állomásunk az Isztambul fontos kulturális örökségei egyike Hidiv Kasri

2070368
A Kapitány Naplója

           A Gezgin című csónakunkkal továbbra is sétálunk Isztambul anatóliai tengerpartján. A tengerszoroson haladunk tengerpart folyamán, és vitorlázunk a Cubuklu kikötőre. A tengerparton át sorakozó egymásnál elegáns kastélyok előtt haladunk, melyek tanúi egy időszaknak. A mai állomásunk az Isztambul fontos kulturális örökségei egyike Hidiv Kasri. Ez a kastély néz a tengerszoros hatalmas panorámájára. Most a csónakunkat lehorgonyozzuk a Cubuklu-kikötőn, és útnak indulunk a Hidiv Kasri kastély felé.

            A Kasir szó egy védett kastélyt jelentő szóból származik. Az Oszmántörök Állam idejében a kispalotákat is nevezték a kasirnak, melyekben a szultánok tartózkodtak rövid ideig külvárosban. A mai állomásunk Hidiv Kasri pedig nem a szultánhoz, hanem az oszmán-törökök idejének kormányzói egyikéhez tartozik. Az Oszmán-török Állam egyiptomi utolsó kormányzója építtette a Hidiv Kasri kastélyt. Hidiv pedig az oszmán-török kormányzóknak adott rangot jelenti. Ezért e névvel emlegetik ezt a kastélyt.

            Hidiv Kasri, mind építkezési jellegeivel, mind pedig páratlan tengerszoros panorámájával kelt érdeklődést. Európában is vált híressé erről a jellegéről. Ezt a kastélyt építették a tengerszoros legmagasabb dombjai egyikében. Egy olasz építész építette ezt a kastélyt, melyben egyesítette az akkori idők népszerű nyugati építészeti stílusát az oszmán-török építészeti stílussal. 

            Hidiv Kasri az isztambul legnagyobb rózsakertjével rendelkezett, amikor építettek. Napjainkban is a kertjével nagy érdeklődést kelt ez a kastély. Tavasszal tulipánokkal, jácintokkal és hortenzia virágokkal van díszítve ez a kert. Ezen a kerten át haladva belépünk a kastélyba. Egy márványoszlopokkal körülvett és mennyezetig húzódó nagy szőkekút található a kastély bejáratánál. Egy falai márványokkal borított terembe belépünk. Egy vonzó olyan terem, melyben üvegkapuk, oszlopok és az aranyozott díszítmények vannak. Ebben a teremben is található egy mennyezetig húzódó mozaikokkal borított hatalmas szőkekút. Hidiv Kasri az első kastély, melyben először használtak elektromosságot világításra. Ez a kastély az akkori idők hatalmasságát mutatja az eredeti Art Nouveau csempékből készített csillárokkal, tükrökkel és a mennyezeti díszítményekkel. Hidiv Kasri egy múzeumra emlékeztet a műminőségű tárgyakkal és részletes díszítményekkel.

            A Hidiv Kasri legvonzóbb építkezési eleme a kastély tornya, mert az isztambuli egyéb kastélyokban nincs torony. A torony nagyon vonzó, de van egy jellege, mivel még vonzóbbá válik. Ezen a tornyon található az Isztambul gőzzel működő első liftjei egyike. Az akkori idők egyik luxus anyaga volt ez a lift, melyet napjainkban is használnak.

            Hidiv Kasri kastélyt építették a Cubuklu-nak vagy Hidivnek nevezett százados platánfákkal rendelkező ligetben, melyet feltétlenül meg kell tekinteni. Azok az isztambuliak, akik akarnak távolodni a város káoszától, gyakran részesítik előnyben a Cubuklu-ligetet. Egy meredek liget ez a hely, de a fák közötti tengerszoros panorámájával az ember elfelejti a fáradtságot. A ligeti séta során találkoznak a bizánciakból való vízutakkal és ciszterna maradványokkal. A bizánciakból és oszmán-törökökből napjainkig fennáll ez a liget, és az ember lélegzik ebben a ligetben.

            Már vége a mai sétánknak. A Gezgin című csónakunk vár minket a Cubuklu-kikötőn. Előbb gyorsan megtekintjük a Halil Ethem Kastélyt, mely a kikötő közelében áll. Ezt a kastélyt építtette Ibrahim Ethem Pasa az oszmán-török vezír és Türkiye első bányamérnöke. A neoklasszikus stílusban épített fakastélyban élt Osman Hamdi Bey, aki híres „Teknős Képzője” festményről, és Halil Ethem Bey, aki nagy hozzájárulást tett a török muzeológushoz.  



Még több hír