Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (66)

Tudják-e, az Adana Kebap a török húséttermekben leginkább főzött és fogyasztott étel?

2071098
Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (66)

            Az Adana Kebap a török konyha legismertebb ételei egyike, és a Türkiye déli részében elterülő Adana város egyik legfontosabb étele. A világhírű híressé vált ételt napjainkban is szeretettel fogyasztják hazánkban.

            A kebap szó arab nyelvből belépett a török nyelvbe, mely egy edényben vagy tűzben víz nélkül főzött húst jelent. Cukurova térségben, melynek központja Adana város, nagyon régi idők óta főznek kebapot. Közel 4 ezerrel ezelőtti évekhez tartozó régészeti leletekből tudjuk, hogy akkori időkben is grillsütőket gyújtottak, és a tűz fölött nyárson sütötték a húst a térségben. Mai Adana Kebap pedig a 19. század második felében jelent meg az Adana városnak történelmi Kazancilar bazárjában.

            Az Adana Kebap legfontosabb jellege a hús, mivel eltér az egyéb kebapoktól. A természeti légkörben, a magára jellemző flórával rendelkező platókban tenyészett hím bárányból szerzik a húst. A nőstény bárányhoz tartozó hormonok megváltoztatják a kebap ízét, ha nem használnak hím bárányhúst. Az Adana városhoz tartozó „zirh” című késsel darálják a húst. A darált húshoz mellékelik a bárány farkából szerzett zsírt, piros paprikát és sót. Nem használnak más fűszert. A darált húst helyezik speciális kebap nyársra, és főznek fatűzön. Az Adana Kebap mellett feltétlenül adják a szömörcehagymás salátát és zöldsalátát.

            A különböző geográfiákban készített Adana Kebap bekerült a Türkiye földrajzilag bejegyzésű márkai közé, hogy védjék meg a szabványokat.


Címkék: #Adana Kebap

Még több hír