Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (67)

Tudják-e, a Türkiye leghosszabb folyója 10 városon át haladva ömlik a tengerre?

2071113
Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (67)

            Kizilirmak 1355 kilométer hosszúságával Türkiye leghosszabb folyója, mely Türkiye határain belül születik és saját határain belül ömlik a tengerbe. Kizilirmak-folyó születik Sivas város határain belül 3000 méter magasságban, és Kayser, Nevsehir, Kirsehir, Kirikkale, Ankara, Cankiri, Corum, Sinop és Samsun városokon át haladva ömlik a Fekete-tengerbe.

            A Kizilirmak-folyó neve a vízszínéből jön. Az antikkortól kezdve tulajdonosa volt az Anatóliában alakult több civilizációnak. A völgy környékén találkozunk a történelem minden időszakához tartozó sziklasíremlékekkel, várakkal és hidakkal.

            Abban a területben, ahol a Kizilirmak-folyó ömlik a Fekete-tengerbe, egy 56 ezer hektárnyi delta található. A Kizilirmak-delta Türkiye legfontosabb vizesterületei egyike. Nagyobb-kisebb több tó van ezen a deltán, mely nagyon értékes a biológiai különféleség szempontjából is. A szóban forgó delta tulajdonosa 355 növénynek. Ezek közül szembe tűnnek ritka növényfajták is. A deltán levő növényfajták között szerepel 9 elsődleges növényfajta, melyek kihálás veszélye alatt vannak.

            A világhírű vizesterület Kizilirmak-deltán levő lagúna tavak, mocsarak, parti dűnék és nádasok megfelelő légkört hoznak létre a vízimadarak táplálkozására és fészkelésére. Madármegfigyelők és fényképészek számára egy paradicsom ez a delta. A máig Türkiyében megállapított 465 madárfajta közül 358 madárfajtát megfigyelték ezen a deltán.

            A Kizilirmak-folyó az ökológiai fontossága mellett Türkiye energiatermelésében is nagy szerepet játszik 12 vízgáttal és vízerőművel.



Még több hír