Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (68)

Tudta, hogy Türkiye legcsípősebb paprikáját Hatayban termesztik?

2073354
Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (68)

 

Szereti a paprikát? Ma már bizonyított tény, hogy a csípős paprika védi a szervezetet a betegségektől és boldogsághormont választ ki az agyban.

Türkiye legcsípősebb paprikája Hatay Samandağ kerületében található. A samandaği paprika a talaj- és időjárási viszonyok miatt csak ebben a régióban terem, és erőssége a Scoville-féle skála szerint 50 ezer. A Scoville-féle skála azt méri, hogy egy termékben található kapszaicin mekkora hőérzetet kelt a szájban, nem pedig azt az ízt, amit valójában keserűnek nevezünk. A kapszaicin az az anyag, amely a paprikát csípőssé teszi. Az emberi nyelven található receptorokra is ez az anyag hat, ami fájdalom- és hőérzetet kelt.

A samandaği paprika nem csupán Türkiyében, hanem a világon is népszerű. Vastag héjú, lédús és nagyon csípős paprikafajta. Ez a paprika a tavaszról nyárra való átmenet idején terem, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A gyomorban történő emésztést segítő, zsírégető hatásával szinte gyógyszer azoknak, akik le akarnak fogyni. Ez a magas rosttartalmú paprika a székrekedést is enyhíti. A szamandaği paprika erős antioxidáns, és állítólag a szívbetegségekre is jó hatással van. Az immunrendszert is erősíti, mivel sok C-vitamint tartalmaz. A samandaği paprika ragyogóvá és egészségessé teszi a bőrt, és csökkenti a koleszterinszintet. Mindezen előnyök ellenére ezt a paprikát óvatosan kell fogyasztaniuk azoknak, akiknek gyomor- és bélrendszeri panaszaik vannak. A samandaği paprika túlzott fogyasztása irritációt okoz a gyomorban és a belekben, a fogyasztása pedig nem ajánlott vérnyomásos betegeknek és terhes nőknek.



Még több hír