Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (69)

Tudta, hogy Isztambul történelmi városa a macskákról is híres?

2078400
Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (69)

Tudta, hogy Isztambul történelmi városa a macskákról is híres?

A több ezer éves múltra visszatekintő, birodalmak fővárosául szolgáló, lenyűgöző Isztambul történelmi és kulturális értékei, természeti szépségei mellett macskáiról is híres. De ne gondolja, hogy létezik különleges isztambuli fajta, a közönséges utcai macskákról beszélünk, amelyek ebben a városban minden pillanatban a szemünk elé kerülnek.

A nemzetközi tudományos kutatások szerint a világ összes macskája Anatóliából és Egyiptomból származik. Anatóliában vadászként tartották a macskákat, melyek az oszmán időkben alkalmazkodtak a városi élethez, és az Isztambulban gyorsan növekvő macskanépesség egy „macskakultúrát” is kialakított a városban. Ezáltal a macskák az isztambuli élet elválaszthatatlan részeivé váltak. Az oszmán időkben vigyáztak az utcai állatokra, és a népkonyhákon a rászoruló emberekkel együtt a kutyáknak és macskáknak is adtak enni. Sőt, még alapítványokat is létrehoztak a kóbor állatok etetésére és védelmére. Napjainkban is az állatmenhelyek és az itt dolgozók, valamint több ezer önkéntes vállalja ezt a feladatot.

Az oszmán birodalom egyben az első állam is volt, amely az állatok jogait is rendezte. A XVI. században készült törvényekben megtiltották, hogy az idősebb állatokat nehéz munkában dolgoztassák. Az oszmán időkben az emberek még örökséget is hagytak a kóbor állatokra.

Isztambul szinte minden negyedében találkozhatunk macskákkal. Mindenféle színű és életkorú macskát láthatunk a parkokban, az ablakpárkányokon, a boltok bejáratánál, a kisbolt kirakatában, a könyvesboltban a könyvek között, a metróállomásokon vagy a kompon, vagy a kávézóban ülve is az ölünkbe ugorhat és kényelmesen elszundikálhat egy macska.

Isztambul és talán az egész világ leghíresebb macskája az Ayasofya mecset macskájaként is ismert Gli. Gli a 2004-ben, az őrbódéban született 4 kölyök egyike, aki 2020-ban bekövetkezett haláláig az Ayasofyában élt, és elsőként fogadta a látogatókat. A közösségi médiában több mint százezer követője volt ennek a kedves macskának, aki az Ayasofya csodálatos művészetét bemutató több 1 000 fényképen is szerepelt.

Ha szeretné jobban megismerni Isztambul macskáit, akkor ajánljuk megtekintésre Ceyda Torun 2016-os „Macska” című dokumentumfilmjét.


Címkék: #Isztambul , #macska

Még több hír