ENERGETIKA (1)

2023-ban az energia a világ és Türkiye egyik legfontosabb témája lett. Ez 2024-ben sem lesz másképp.

2083196
ENERGETIKA (1)

Energetika (1)

2023-ban az energia a világ és Türkiye egyik legfontosabb témája lett. Ez 2024-ben sem lesz másképp.

Az elmúlt években Türkiye egymás után tett lépésekkel egyrészt fontos kezdeményezéseket indított el az energiafüggetlenség elérése érdekében, másrészt gyorsan halad afelé a cél felé, hogy nemzetközi szintű központtá váljon.

Európa viszont az orosz-ukrán háború miatt súlyos energiaválságot él át.

Mindezeket a kérdéseket szakértő vendégekkel fogják megvitatni a „Napirenden az energia” című műsorban, amelyet minden hétfőn türkiyei idő szerint 15 órakor sugároz a Türkiye Hangja Rádió.

Milyen lépéseket tett Türkiye az energetika terén?

Mik a várakozások 2024-től?

Milyen lépéseket fognak tenni az előttünk álló időszakban?

Türkiye tovább folytatja földgázfúrási tevékenységeit a tengereken. Az első szakaszban 710 milliárd köbméter földgázkészletet találtak a Fekete-tengeren. A Földközi-tenger keleti részén is hamarosan megkezdődnek a fúrási tevékenységek.

Jelentős mennyiségű kőolajkészletet találtak a délkelet-anatóliai régióban. A Şehit Aybüke Yalçın mezőn napi 100 ezer hordó termelési kapacitás elérése a cél. A Şehit Esma Çevik kútnál 150 millió hordónyi olajkészletet fedeztek fel, melynek értéke 12 milliárd dollárra becsülhető.

Türkiye a megújuló energiaforrások terén is jelentős lépéseket tesz. A villamos energia 55 százalékát megújuló forrásokból állítják elő.

Az Akkuyu atomerőmű első reaktorát a tervek szerint a következő hónapokban helyezik üzembe. A többi reaktort 2028-ban üzemelik be, így évente 35 milliárd kilowattóra villamos energiát fognak termelni.

A tervek szerint idén újabb atomerőművekkel kapcsolatos lépéseket is tesznek.

Az új energetikai projektek azonban nem korlátozódnak csupán az atomenergiára...

Türkiyén keresztül 7 nemzetközi földgázvezeték vezet Európába. Újabb vezetékek építése csak idő kérdése... Emellett hamarosan a már meglévő vezetékek kapacitását is bővíteni fogják.

Mindezek mellett az a cél, hogy az ország energiaközponttá váljon.

Ennek érdekében szoros együttműködést folytatnak Oroszországgal. A Trákiában létrehozandó energiaközponttal a tervek szerint Türkiyén keresztül egyetlen központból fogják ellátni Európát földgázzal. Ezzel Türkiye az egyik legfontosabb ország lesz a földgáz árának meghatározásában.

A türk világgal is új energetikai lépések vannak napirenden. Azerbajdzsán felszabadította az örmény megszállás alól Karabah területét. Most a Zengezur-folyosó megvalósításának terve következik. A folyosó létrehozásával Türkiye és a türk világ akadálymentesen fog összekapcsolódni. Ez pedig számos lehetőséget kínál az energiaellátás biztonsága és a partnerségek szempontjából.

Azerbajdzsán után különösen annak lehetőségét vizsgálják, hogy a türkmenisztáni földgázt is Türkiyén keresztül juttassák el a nemzetközi piacok felé.   



Még több hír