Türkiye Helyi Védettségű Márkái (1)

KONYAI TANDIR BÖREK

2083149
Türkiye Helyi Védettségű Márkái (1)

KONYAI TANDIR BÖREK  

Bejegyzés dátuma: 2023. 07. 03.  

Türkiye belső-anatóliai régiójának történelmi városa, Konya a török gasztronómia változatos példáinak tárháza. A gasztronómiai kultúra alapja a vándorló életmódról a letelepedett életmódra való áttérés nyomait hordozza. Az étel készítésben különösen a földbe ásott kemence, a tandir használata jellemző az anatóliai hagyományokra. A Konyai Önkormányzat kérvényére 2023-ban jegyezték be Türkiye eredetvédett termékei közé a konyai tandir böreket, amely kenyérlisztből, vízből, sóból és élesztőből készített tésztába töltött töltelékkel, tandir kemencében megsütve készítenek el.

A töltelék általában penészes sajtból vagy juhsajtból, és helyi gyógynövények keverékéből áll. Ízlés szerint fűszerekkel és hagymával kevert darált húsból vagy burgonyából is készülhet.

A börek készítéséhez a meggyúrt tésztát először pihentetik, majd 6 egyenlő részre osztják. A részeket nyújtófával 20 centiméter átmérőjűre nyújtják. A tészta közepére mintegy 100 gramm tölteléket tesznek, majd a tészta jobb és bal oldalát egymásra hajtják és összeillesztik. A tésztát körülbelül 25 centiméter hosszúságúra sodorják. Az elkészült töltött tésztát a tűzifával felfűtött kemence belső falára tapasztalják.

A tészta a tűz felé néző felületét megnedvesítik, hogy ne égjen meg. A börek felszínét megszurkálták, hogy ne repedjen meg, és a töltelék ne folyjon ki. 10-15 percig sütik, amíg megpirul, Majd fém lapáttal veszik ki a kemencéből, és még forrón felvágják ott, ahol a tésztát összeillesztették. Majd egy másik edényben megolvasztott vajat öntenek a börek belsejébe is tetejére. A konyai tandir böreket forrón szolgálják fel.



Még több hír