Türkiye helyi védettségű márkái (70)

A Türkiye Márvány-tengeri régiójában található Bursa városa a hagyományos kézművesség egyik ritka példájáról, a bursai késről ismert.

2074309
Türkiye helyi védettségű márkái (70)

BURSAI KÉS  
BEJEGYZÉS DÁTUMA: 2018.02.15.
 

A Türkiye Márvány-tengeri régiójában található Bursa városa a hagyományos kézművesség egyik ritka példájáról, a bursai késről ismert. Bursa az oszmán hadsereg számára szükséges fegyverek, például kardok és tőrök gyártásával került előtérbe.

Ahogy a hadsereg lőfegyvereket kezdett el használni, a 19. század végétől a kardgyártást felváltotta a kések és más kéziszerszámok gyártása. Az 1913-as ipari összeírás szerint Bursában ekkor több mint száz késkészítő üzem működött, melyek éves termelése meghaladta az egymilliót.

2018-ban a Bursa önkormányzatának kérelmére a bursai kés bekerült Türkiye földrajzilag bejegyzett termékei közé, és élessége és hajlékonysága révén az ország határain túl is hírnevet szerzett. A kést úgy alakítják ki, hogy acélból 3 V-os pengét készítenek, és fából, szarvból vagy műanyagból készült markolatot rögzítenek hozzá. A gyártási folyamat alapját az acél edzése képezi. A hagyományos gyártási eljárás során magas széntartalmú gesztenyekéreg-szénnel hevítik és dolgozzák meg az acélt. A késkészítők évszázadok óta alkalmazott módszerekkel szabályozzák az acél keménységét, amelyet tűzben melegítenek, amíg az világos rózsaszínűvé nem válik. Ha az edzésnek nevezett folyamat nem sikerül, a penge keménységét nem lehet jól beállítani, az acél vagy eltörik, vagy túl puha lesz, és nem éri el a kívánt élességet. A markolat lehetőleg borókafából készül, de igény szerint bivaly, vadkecske és szarvas szarvából készült markolatokat is használnak. Emellett arannyal, ezüsttel vagy drágakövekkel, valamint Bursára jellemző motívumokkal is díszíthető a kés markolata.


Címkék: #Bursa

Még több hír