MERT (2) /Nem használok mobiltelefont a forgalomban

Köszöntjük a kedves hallgatókat. Ma a mobiltelefonról fogunk beszélgetni, ami egy nem túl régi eszköz, de ma már nélkülözhetetlennek számít az életünkben.

2083193
MERT (2) /Nem használok mobiltelefont a forgalomban

Mert (2)/Nem használok mobiltelefont a forgalomban

Köszöntjük a kedves hallgatókat. Ma a mobiltelefonról fogunk beszélgetni, ami egy nem túl régi eszköz, de ma már nélkülözhetetlennek számít az életünkben. Azonban beszélgetésünk nem a fejlődő mobiltelefon-technológiáról fog szólni, hanem a mobiltelefonok közlekedés közbeni használatáról, ami végzetes veszélyeket rejthet magában, ha nem vagyunk óvatosak. Kezdjük hát azzal, hogy nem használok mobiltelefont a forgalomban, mert…

A közlekedés már önmagában is elvonja a figyelmet. Agyunk a szokásosnál is intenzívebben dolgozik, hogy éberen figyeljen a különböző területekről érkező ingerekre. A gépjárművezetők egyszerre több tevékenységet is végeznek, például a rálépnek a pedálokra, fogják a kormányt, figyelik a tükröket és az útviszonyokat. Ezeket az automatikusnak látszó tevékenységeket valójában azok a parancsok hajtják végre, amelyeket agyunk az adott pillanatban hoz meg, majd továbbít a kezünknek és a szemünknek. Még ha nem is vesszük észre, e komplex tevékenységek során a vezetésen kívüli más tényezők aktiválódása, amelyet az agyunk megpróbál azonnal kontrollálni, plusz feladatot jelent a számára. Akárcsak a mechanikus járműveknél, amikor a saját kapacitását meghaladó terhelés éri az agyat, akkor kibillen a normális működési rendjéből, és üzemzavar jeleit mutatja.

Miért fárasztja el az agyunkat, ha vezetés közben két percig telefonálunk? Kutatások szerint azok a járművezetők, akik a telefonjukkal foglalkoznak, rosszabbul ismerik fel a veszélyes szituációkat, és így nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket, szemben azokkal a vezetőkkel, akik nem telefonálnak. A vezetés közben előforduló veszélyek esetén, mikor az agy és a test folyamatos koordinációt folytat, létfontosságú, hogy gyakran a másodperc tört része alatt avatkozzunk be. Ha az agyat egy telefonhívással kötjük le, akkor lelassulnak azok a parancsok, amelyek normális esetben rövidebb idő alatt jutnának el a testhez.

A fülhallgatóval és mikrofonnal folytatott telefonálás sem jelent teljes megoldást erre a problémára. A kutatások kiemelik a telefonhívások tartalmának jelentőségét a figyelemelterelés tekintetében, még akkor is, ha azok nem kötik le a járművezetők kezét. Eszerint a hétköznapi beszélgetések húsz százalékkal, a nagyobb szellemi erőfeszítést igénylő beszélgetések pedig mintegy harminc százalékkal terelik el a figyelmet. Emellett a vezetés közbeni telefonálás közlekedési szabálysértésnek számít, és mint ilyen, az egész világon büntetendő.

 



Még több hír