Türkiye Helyi Védettségű Márkái 2 / A Vani Savatos Ezüsthímzés

Bejegyzés dátuma:  2017.11 .23

2087484
Türkiye Helyi Védettségű Márkái 2 / A Vani Savatos Ezüsthímzés

A Türkiye keleti részén, Kelet-Anatóliában található Van, amely a történelmi Urartu civilizáció fővárosa volt, jól megérdemelt hírnevet szerzett kézműves termékei, valamint a róla nevezett tó, a sügér és a reggeli miatt.

A kézműves termékei egyike, a "Savatlı ezüsthímzés" a Vani Kereskedelmi és Iparkamara kérelmére 2017-ben bekerült Türkiye földrajzilag bejegyzett termékei közé.

A savat egy fekete színű keverék, amely ólom-, ezüst-, réz- és kénércek összetételéből áll, és az arab "esvad" szóból származik, amely "feketét" jelent.

A savat készítéséhez először 500 gramm rezet, 500 gramm ólmot, 125 gramm ezüstöt és 1 kilogramm ként körülbelül 750 Celsius-fokra melegítve megolvasztják.

A keveréket jól keverik össze, amely feketére válik, és egy fémtartályba öntik, majd hagyják kihűlni. Az alaposan kihűlt keveréket kiveszik a tartályból, üllőn darabokra osztják, majd a darabokat mozsártörőben finom porrá zúzzák. Ezután ehhez a porhoz bóraxot adnak, és finom iszapot készítenek.

A mesteremberek az elkészült keverékkel látnak el ezüst cigarettatartókat, dohánytartókat, lónyergeket, rózsafüzéreket és különféle dísztárgyakat. Nagyon fontos, hogy azok, akik foglalkoznak a savatlı ezüsthímzéssel, rendelkeznek az ehhez szükséges képzelőerővel.

A savatlı ezüsthímzés története az ókorig nyúlik vissza, és amikor magas karátos ezüstre készítik, a kiváló minőségű ezüst által megőrzött fehérség és a fekete savat vonalak szemet gyönyörködtető kontrasztot alkotnak.

A savat ezüstmetszés másik fontos jellemzője, hogy a motívumot vagy mintát acélhegyű kapilláris tollakkal vésik az ezüstbe. Ma csak 4 különböző műhelyben foglalkoznak a Savatlı ezüsthímzéssel Vanban , és  termékek szinte teljes egészében exportra kerül.

 



Még több hír