MERT (3) /Színházba megyek

Színházba megyek

2083259
MERT (3) /Színházba megyek

Mert (3)/a színházról fogunk beszélgetni

Köszöntjük a kedves hallgatókat. Ma egy 3000 éves múltra visszatekintő művészeti ágról, a színházról fogunk beszélgetni. Annyi idő eltelése, és a mozi, televízió, közösségi média elterjedése ellenére a színház továbbra is jelen van az életünkben…

A „színházba megyek, mert” kijelentés után felsorolandó szempontok egyénenként változhatnak. Megpróbáljuk általános keretben bemutatni ezeket. A színház mindenekelőtt lehetőséget nyújt különböző kultúrák megértésére és értékelésére. A más-más időben és földrajzi környezetben játszódó darabok lehetőséget kínálnak a közönségnek, hogy különböző kultúrákat fedezzen fel és értsen meg. Emellett a darabok témái a kíváncsiság új ajtajait nyitják meg, különösen a fiatal közönség számára.

A színház ötvözi a vizuális, auditív és érzelmi elemeket, olyan élményt nyújtva a nézőknek, amely csak ott, abban a pillanatban történik meg. A manapság egyre gyakoribbá váló magányos otthoni film- vagy sorozatnézéssel szemben az élő színházi előadás olyan tevékenység, amely összehozza az embereket, és erősíti a közösségi érzést. Egy színházi előadás megtekintése során kötődés alakul ki az emberek között, akik egy közös élményben osztoznak. Ezzel többet kapunk, mintha egy irodalmi mű olvasása vagy filmnézés közben látott karakterrel éreznénk együtt.

A színház számos kreatív elemből áll, a díszletektől a jelmezekig, a szövegtől a színészi technikáig. Egy színdarab nézése közben a közönség akarva-akaratlanul is figyelemmel kíséri ezeknek a formálódását, és pozitív irányban változtatja meg a környezetükről alkotott képet. Az esztétikai érzékelés növekedése azt eredményezi, hogy az ember jobban törődik a munkájával.

Bár akadnak olyan gondolkodók, akik szerint a művészetben nincs „mert”, ugyanis a művészet öncélú, mi úgy gondoljuk, hogy senkinek sem lehet ellenvetése a színházba járás hasznosságával kapcsolatban. Az hogy egy művész nem keresi a hasznot a művei létrehozásakor, nem jelenti azt, hogy a közönségnek nem lesz haszna belőle. Ezért ma azzal búcsúzunk, hogy színházakban bővelkedő napokat kívánunk.


Címkék: #színház

Még több hír