MERT (4)/ Hobbijaim vannak

Hobbijaim vannak

2083261
MERT (4)/ Hobbijaim vannak

Mert (4)/Hobbijaim vannak

 

Köszöntjük a kedves hallgatókat. Ma a hobbiról, egy olyan fogalomról fogunk beszélgetni, ami a legtöbbünk életében valamikor jelen van, de csak kevesebben űzik őket rendszeresen. Kezdjük azzal, hogy hobbijaim vannak, mert... 

A hobbit olyan rekreációs és figyelemelterelő tevékenységként határozzuk meg, amelyet valaki szívesen és örömmel végez a szabadidő eltöltése, szórakozás, feszültség levezetése vagy tanulás céljából. A hobbi elsősorban egy befektetési eszköz. Ennek révén képessé válunk arra, hogy közép- és hosszú távon rendszeresen foglalkozzunk egy-egy feladattal, és képesek legyünk beosztani a munkán, családi és közösségi életen kívüli időnket. Ez a nyereség pozitív hatást gyakorol a munkánkra és a családi életünkre.

A hobbi lehetővé teszi az ember számára, hogy új készségeket sajátítson el, fejlessze a képességeit és kifejezze önmagát. A legtöbb hobbi hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberek csoportjaiban zajlik. Napjainkban a kommunikációs technológia szintjének köszönhetően a világ minden tájáról származó emberrel interakcióba lehet lépni a hobbijukkal kapcsolatban. Az utóbbi időben a hobbikkal kapcsolatos közösségi tartalmak előállítása is nagyon elterjedtté vált. Ebből a szempontból a hobbik olyan szokások, ahol magas szintű társas kommunikáció tapasztalható.

A hobbik egyik fontos jellemzője, hogy passzivitás helyett aktívan töltjük el az időt. Ezért a televíziózás vagy a focimeccsek nézése nem sorolható a hobbik közé. A hobbi fizikai és szellemi tevékenységet jelent, mint például egy hangszeren való játszás vagy a gyűjtött tárgyak bizonyos jellemzők szerint történő rendszerezése.

Évek óta kutatják a hobbik fizikai és mentális egészségre gyakorolt hatásait. Kutatások szerint azoknak az embereknek kedvezőbb a pszichoszociális fejlődése, akik rendszeresen foglalkoznak valamilyen hobbival, különösen fiatal korukban, mint azoknak, akik nem rendelkeznek ilyennel. A megállapítások között szerepel az is, hogy alacsonyabb a demencia kockázata azoknál a személyeknél, akik naponta legalább egy órát foglalkoznak a hobbijukkal. Napjainkban az enyhe és közepesen súlyos depresszió kezelése során a klinikai módszerek mellett a szakemberek arra is biztatják a betegeket, hogy kezdjenek el valamilyen hobbit űzni, és rendszeresen foglalkozzanak vele.


Címkék: #hobbi

Még több hír