MERT (7)/Egy nyelv egy ember, 2 nyelv 2 ember…

S ahogy a csodálatos török közmondás is mondja, „egy nyelv egy ember, 2 nyelv 2 ember”…

2083274
MERT (7)/Egy nyelv egy ember, 2 nyelv 2 ember…

Mert (7)/Ma az idegen nyelvek tanulásáról fogunk beszélni

Köszöntjük kedves hallgatóinkat. Ma a Türkiye Hangja Rádióban eredetileg törökül sugárzott, ám különböző nyelvekre fordítva a világnak eljuttatott programunkat hallgathatják. Ma az idegen nyelvek tanulásáról fogunk beszélni.

S ahogy a csodálatos török közmondás is mondja, „egy nyelv egy ember, 2 nyelv 2 ember”…

A XX. század elején Wittgenstein nyelv filozófus azt mondta: „a nyelvem határa világom határa”, megpróbálva felvázolni a gondolkodás határait. Ahogy minden, ami a nyelvünkre jön, gondolkodásunk terméke, a gondolataink kifejezése is a nyelvvel kapcsolatos. Napjainkban a napnál is világosabb, hogy milyen mértékben tágítja ki a világ határait az, ha a megélt vagy megtörtént dolgokat különböző nyelveken tudjuk kifejezni.

Az anyanyelvét az ember nem annyira megtanulja, mint tevékenység közben sajátítja el. A kisgyermekek nem megtanulják, hanem elsajátítják az anyanyelvüket. Az anyanyelvünkön ismerjük meg a világot, és alakítunk ki kapcsolatot közvetlen környezetünkkel. Minden más élőlényhez hasonlóan az életben maradásukat biztosító sajátossághoz a civilizáció által ma elért ponton, a mai nyelven szólva bizonyos frissítésekre van szükség.

Napjaink világa minden pillanatban, mindenhol lehetővé teszi a kommunikációt. Minden pillanatban tartalmak milliói érik el a világ minden pontját. 100 évvel ezelőtt a francia volt az elfogadott közös nyelv, még ma vitathatatlanul az angol a világnyelv. Ma nagyon könnyű nyomon követni az egész világ történéseit. Az internetnek köszönhetően a világ minden részét elérhetjük. A kutatások bebizonyították, hogy a fiatal kortól kezdett nyelvtanulás nem csak mentális, hanem fiziológiai előnyökkel is bír.

Reméljük, hogy jól felmérjük, hogy napjainkban nem idegen nyelvet, hanem nyelveket kell tanulnunk, hogy a világ történéseit nyomon tudjuk követni.


Címkék: #nyelv

Még több hír