MERT (8) /A rendkívül átfogó terület, az újrahasznosítás

Ma olyan témával foglalkozunk, ami jövőnket épp annyira említi, mint napjainkat. A rendkívül átfogó terület, az újrahasznosítás

2088967
MERT (8) /A rendkívül átfogó terület, az újrahasznosítás

Mert (8)/ az újrahasznosítás a mai témánk

Ma olyan témával foglalkozunk, ami jövőnket épp annyira említi, mint napjainkat. A rendkívül átfogó terület, az újrahasznosítás 1. lépésével, a szelektív hulladékgyűjtő foglalkozunk mai részükben. A közmondások megfelelően, hogy „ha mindenki a saját kapuja előtt seper, tiszta lesz az utca”, próbáljuk megmutatni, hogy a kis lépések mennyire fontosak egy nagy ügy szempontjából.

A használt, régi vagy elhasznált dolgok és hulladék összegyűjtésével és feldolgozásával ezeket az anyagokat új termékek gyártásában lehet felhasználni, ezt a folyamatot nevezzük újrahasznosításnak. A növekvő népesség és az emberek növekvő igényei szükségessé teszik, hogy minden terméket hatalmas számban gyártsanak. Azonban a gyártáshoz szükséges nyersanyag és energia korlátozott lesz a források csökkennek, ezzel a gyártás egyre drágább lesz. A probléma megoldásához számos intézkedésre van szükség, az újrahasznosítástól a források takarékos felhasználásáig és a legkevesebb környezeti kár okozásáig. Ennek a folyamatnak az 1. lépését pedig a szelektív hulladékgyűjtés jelenti.

Ha az otthonunkban vagy munkahelyünkön naponta keletkező műanyag, üveg és papír hulladékot szétválasztás nélkül a szemétbe dobjuk, az több problémát is okoz. Ezek közül az élen áll a hatalmas hulladéklerakó-telepek létesítése különösen a nagyvárosokban. Ha a szerves és szervetlen hulladékok sokáig együtt maradnak, a légkört károsító gázok keletkeznek. A szemétgyűjtő területek csökkentésére az újra felhasználható hulladékot külön helyre kell gyűjteni. Még ha a helyi önkormányzatok meg is szervezik ezt, nekünk, a város életében részt vevő egyéneknek is vannak kötelességeink ebben a folyamatban.

A műanyag, üveg és papír áruk gyártásához szükséges nyersanyagok előállítása rendkívül energiaigényes. A termékek végső formájának eléréséhez is rengeteg energia kell. Az újrahasznosítás az 1. lépésben szükséges energiát szükségtelenné teszi. A technológia fejlődésével egy kevesebb energiára van szükség az újrahasznosított alapanyagból a termékek elkészítésére. Ahelyett, hogy az otthonukban keletkező hulladékot egyetlen zsákba gyűjteni, az alapanyagnak megfelelően külön gyűjtőedénybe dobva hozzájárulunk ehhez a folyamathoz. Kezdjük hát otthonunkban korlátozott erőforrásaink védelmét!



Még több hír