MERT (9) /Egy egészségünket közvetlenül érintő fizikai tevékenységről beszélünk

Üdvözöljük kedves hallgatóinkat. Mai programunkban egy egészségünket közvetlenül érintő fizikai tevékenységről beszélünk. A mindennapi rendszeres lesz szó.

2088972
MERT (9) /Egy egészségünket közvetlenül érintő fizikai tevékenységről beszélünk

Mert (9)/A séta serkenti a vérkeringést és az anyagcserét

Üdvözöljük kedves hallgatóinkat. Mai programunkban egy egészségünket közvetlenül érintő fizikai tevékenységről beszélünk. A mindennapi rendszeres lesz szó.

A testünkben lévő rendszerek önmagukban és egymással együttműködve is működnek. Az egészség szó ezt az együttműködést is jelenti. A működés közben fellépő fennakadások pedig betegségeket okoznak. Napjaink orvostudománnyal nemcsak a betegségek kezelésére, hanem épp annyira megelőzésére is koncentrál. Ezért olyan javaslatokat fejlesztenek ki, ami az egyén fizikai aktivitását, táplálkozását és alvási rendjét hatékonyabbá teszik. Az egész testet megdolgoztatva frissen tartó tevékenységek közül pedig élen jár a rendszeres séta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint életkortól függetlenül mindenkinek heti legkevesebb 2,5 órát kellene sétálnia. A szervezet szerint ideális esetben napi fél órát, vagyis heti 3,5 órát kellene sétálni. A rendszeres séta kulcsszerepet játszik számos területben, elsősorban a szív egészségében. A séta serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, megakadályozza az elhízást is. A gyaloglás erősíti az izmokat, fokozza az ízületek rugalmasságát, ezért az izom-és csontrendszer legjobb barátja is. A gyaloglásnak köszönhetően nő a szervezet ellenálló képessége is.

A rendszeres séta nemcsak a testnek, hanem a léleknek is hasznos. A gyaloglás során felszabaduló endorfin hormon fokozza a boldogság szintjét, csökkenti a stresszt. A gyaloglás miatt helyreáll a szervezet rendes működése, ami minőségi alvást is biztosít. Ha pihent testtel és felfrissült elmével kezdjük a napot, jobban is fogjuk érezni magunkat. Ha barátainkkal vagy családtagjainkkal közösen sétálunk, az segít megerősíteni a társas kapcsolatokat is.

Napjainkban a mobiltelefonok és okos órák segítségével nyomon követhetjük a napi séta vagy megtett lépések mennyiségét. A fentebb felsoroltakhoz hozzátehetjük még a „rendszeresen sétálok, mert napi lépésszámomat megosztom a közösségi médiában” pontot is, és mára ezzel búcsúzunk önöktől.



Még több hír