Heti Kommentárunk 11/ Szárazföldi hadművelet Irakban

Íme, a SETA külpolitikai kutatója, Can Acun elemzése e témában.

2116095
Heti Kommentárunk 11/ Szárazföldi hadművelet Irakban

A közelmúltban a török politikai döntéshozók gyakran látogattak Irakba, és találkoztak illetékes kollégáikkal, eközben Erdoğan köztársasági elnök fontos nyilatkozatot tett, és bejelentette, hogy Türkiye tavasszal és nyáron kiterjeszti folyamatban lévő katonai műveleteit Irakban, és  teljes mértékben biztosítja határbiztonságát. Mindezen fejlemények és a katonai mozgósítás a régióban azt jelzik, hogy Türkiye újabb katonai műveleteket indít Irakban.

Türkiye évek óta folytat katonai műveleteket Irak északi részén a PKK terrorszervezet elleni küzdelem keretében, de különösen 2016 után Türkiye megváltoztatta a fegyveres küzdelem formáit, annak kapcsán állandóan állomásoztat katonai csapatokat e régióban.A Döntő Műveletek indításával ellenőrzés alatt tartják a Harkuktól Zapig húzódó területet. A Pençe Kapan és a Kilit hadművelet nyomán erősítette a katonai jelenlétét a régióban, és stratégiai jelentőségű helyszíneken különböző katonai támaszpontokat alakított ki. Türkiye fő célja az volt, hogy felszámolja a PKK terrorszervezetet ezen a területen, ahol toborzási, kiképzési tevékenységet folytat, vagy ahonnan irányítja a terroristáit, ráadásul korlátozza a szervezet mozgósítási képességét és csapást mérjen a terrorista vezetőkre, a határ mentén biztonsági övezet kialakításával akadályozza meg a török területre való beszivárgást és a török terület ellen irányuló támadásokat.

Bár láttuk, hogy Türkiye ebben az időszakban nagy sikert aratott, ki kell terjesztenie a műveleti területet, és teljesen meg kell tisztítani Zap, Gara és Hakurku területét. A terrorszervezet még mindig jelen van ezekben a régiókban, és terrortámadásokat tud végrehajtani, különösen azokból a barlangokból, amelyekben menedéket talál. Türkiyének ki kell terjesztenie műveleti területeit annak érdekében, hogy teljes mértékben biztonságot teremtsen a határ mentén. Hasonlóképpen azt látjuk, hogy a terrorista szervezet továbbra is létezik Irakban, különösen Sincar, Mahmur, Kandil és Assos területén. Türkiye a közelmúltban diplomáciai áttörést ért el, és ezzel összefüggésben szoros megfigyelés alatt tartja iraki tárgyalópartnereit. Közös megközelítést és koordinációt kívánnak kialakítani Ankara és Bagdad között a PKK elleni küzdelmet illetően. Úgy tűnik, hogy az utóbbi időben kellemes fejlemények történtek e tekintetben. A török ​​és iraki katonai delegációk gyakran találkoznak, és megbeszéléseket folytatnak a megfelelő koordinációról és küzdelemről. Ebben az összefüggésben, amikor Türkiye tavasszal és nyáron újabb nagyszabású katonai műveletet indít, az iraki hadsereg is különböző lépéseket tehet. Az iraki kurd regionális kormánnyal, különösen a KDP-vel is van egyeztetés. A KDP logisztikai és hírszerzési támogatást nyújt Türkiyének, és Türkiye azt akarja, hogy a pesmerga a török fegyveres erőkkel együtt lépjen fel a katonai műveletekben, növelve e támogatás mértékét. Végül is a PKK terrorszervezet fenyegetést jelent Ankara, Bagdad és Erbil számára egyaránt. A Türkiyével való közös fellépés ennek az országnak és az autonóm közigazgatásnak is az érdeke. Ellenkező esetben, miközben Türkiye már elszántan küzd a de facto terrorizmus ellen, folytatni fogja szükséges szárazföldi műveleteit Irakban, gyakorolva önvédelmi jogát nemzetbiztonsága nevében.

 

 



Még több hír