ENERGETIKA (18)/ENERGIADIPLOMÁCIA A TÜRKIYE – IRAKI VONALON

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök április 22-i iraki látogatása lehetővé tette a két ország közötti kapcsolatok új szintre emelését.

2133202
ENERGETIKA (18)/ENERGIADIPLOMÁCIA A TÜRKIYE – IRAKI VONALON

Energetika (18)

ENERGIADIPLOMÁCIA A TÜRKIYE – IRAKI VONALON

 

MAHMUT GÜRER / TRT HÍREK SZERKESZTŐ

 

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök április 22-i iraki látogatása lehetővé tette a két ország közötti kapcsolatok új szintre emelését.

 A látogatás keretében 26 szerződést írtak alá az energetikától a katonai együttműködésig, a szállítástól a mezőgazdaságig.

Az aláírt dokumentumok között az egyik legfontosabb kétségkívül a Fejlesztési Út-megállapodás volt. Ráadásul nemcsak Türkiye és Irak, hanem az Egyesült Arab Emírségek és Katar is aláírta a megállapodást.

Miért fontos tehát a fejlesztési út projekt? Milyen egyensúlyokon fog változni a régióban?

 A Fejlesztési Útprojekt keretében 1200 kilométernyi vasút és autópálya megépítését tervezik.

Így Türkiye Iskenderun kikötője és Fav kikötője a Perzsa-öbölben összekapcsolódik egymással.

A projekt az európai és ázsiai kereskedelmi útvonalakat összekötő legrövidebb útvonal lesz.

A tengeri viszonyoktól függetlenül biztosítja a folyamatos kereskedelmi áramlást az Európai Unió és az Öböl-térség között.

A projekttel az Öböl-menti országokból, valamint Irakból Európába történő gázszállítás kevesebb időt vesz igénybe, és sokkal gazdaságosabb lesz. A Fejlesztési Útprojekt nagyban hozzájárul majd Türkiye„energiaközponttá válásának” megközelítéséhez is.

A projekttel Türkiye aktívabb szerepet fog vállalni abban, hogy energiaforrásaival Irak világpiacra jusson.

A Fejlesztési útprojekt a Szuezi-csatorna jelentős riválisa lesz, miután a Vörös-tenger válsága miatt jelentősen csökkent a hajózások száma.

A Fav kikötőből Európába közlekedő hajó 15 nap megtakarítást ér el a Szuezi-csatornához képest.

Az első hajó várhatóan ez év végén fog kikötni Fav kikötőben.

Ha elkészül, a kikötő felülmúlja a dubai Jebel Alit, amely a Közel-Kelet legnagyobb konténerkikötőjeként ismert.

Erdoğan elnök látogatása keretében egy nagyon fontos energiaügyi együttműködés, valamint a fejlődés útja nyílt meg. Egyetértési megállapodást írt alá az energiaügyi együttműködésről Türkiye és Irak között.

E tekintetben a Kirkuk Yumurtalık olajvezeték várhatóan nagyon rövid időn belül újraindítja működését. Azt is közölték, hogy a Basra olajat a következő időszakban a Fejlesztési úttal párhuzamosan létesítendő csővezetékeken tervezik Türkiyébe szállítani.

 Irak bizonyított olajtartalékait körülbelül 145 milliárd hordóra becsülik.

Az ország a világ olajkészletének körülbelül 8 százalékával rendelkezik. Az iraki olaj a világ egyik legolcsóbb olajaként ismert az előállítási költségek és a minőség tekintetében.

Erdoğan köztársasági elnök látogatása során várhatóan ismét üzembe helyezi az Irak és Türkiye kőolajvezetéket, amelynek áramlása tavaly áprilisban leállt.

 A Kirkuk Yumurtalık nyersolajvezeték éves szállítási kapacitása több mint 70 millió hordó. Az elkövetkező időszakban a vonal kapacitása is bővül.

A Türkiye és Irak közötti kereskedelem évente körülbelül 30 milliárd dollár. A felek közötti párbeszéd fokozódásával a volumen további növelése a cél.



Még több hír