Türkiye Helyi Védettségű Márkái 18/ A szamszuni libaétel (tiridi)

A szamszuni libaétel (tiridi) bejegyzés dátuma: 2011.12. 27.

2134561
Türkiye Helyi Védettségű Márkái 18/ A szamszuni libaétel (tiridi)

A Fekete-tenger mellett fekvő Szamszun, amely történelmi jelentőségű szerepet játszott Türkiye alapításakor, a helyi ízek gazdag kincsestára.

A szamszuni libaétel, amelyet 2011-ben a szamszuni polgármesterek szövetsége kérelmére felvettek Türkiye földrajzi árujelzős termékei közé, libahússal, bulgur piláffal és lepénykenyérrel készül.

Az étel elkészítése körülbelül 4 órát vesz igénybe, különösen télen az esküvők, fesztiválok esetén a házibulik, családi összejövetelek, ünnepi asztalok nélkülözhetetlen kísérője.

A készítéséhez körülbelül 2 kilogramm libahúst, 1 kg bulgurt használnak és 30 darab lepénykenyeret sütnek hozzá.

Különleges módszereket alkalmaznak a liba megtisztítására, sózására, főzésére és kiszolgálására, és ez mesteri tudást igényel.

A gondosan megtisztított és besózott libát felakasztják a kandallószerű tűzhelyre. Időnként meg kell fordítani a libát, hogy rendesen átsüljön. A lógatott libahús alá egy serpenyőt vagy tálcát helyeznek a csöppenő zsír összegyűjtésére.

A liba bőre ropogós lesz. Annak érdekében, hogy a hús ne keményedjen meg, az összegyűjtött zsírból, amelyet “Tirid”-nek neveznek, kanállal a húsra tesznek.

Eközben a másik tűzhelyen  főtt bulgur piláfhoz is adnak hozzá a libazsírból. A főtt, puha libahúst kicsontozzák és teszik a tálalt piláfra. És ahhoz kiválóan illik a libazsírba mártott lepénykenyér. 



Még több hír