ENERGETIKA (3)

TISZTÁZÓDTAK A 2030-AS ENERGIACÉLOK

2088026
ENERGETIKA (3)

Energetıka e heti témája az energia hatékony felhasználása, valamint Türkiye és a nemzetközi közösség céljai…

Az energiahordozók hatékony felhasználása a világ legfontosabb témái közé tartozik. Ennek legfontosabb okai az éghajlatváltozás, a nemzetközi válságok és az erőforrások napról napra csökkenő mennyisége.

A nemzetközi közösség is lépéseket tett az energiahordozók hatékony felhasználása érdekében. A párizsi klímamegállapodást az éghajlatváltozás rendszerének szabályozása érdekében írták alá. Türkiye is részese a megállapodásnak…

A legfrissebb adatok szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértéke 2022-ben meghaladta a 36,8 milliárd tonnát, minden idők legmagasabb értékét érve el. Becslések szerint tavaly a kibocsátás mértéke meghaladhatta a 40 milliárd tonnát.

Egy kutatás szerint tavaly a világ legtöbb szén-dioxidot kibocsátó országa 30,7 százalékkal Kína volt. Őt az USA követte 13,6 százalékkal.

India a globális szén-dioxid-kibocsátás 7,6 százalékáért, az EU 7,4 százalékáért, Oroszország pedig 4,4 százalékáért felelős.

Türkiyének van egy nagyon fontos célja, amely megkülönbözteti őt a többi országtól.

A zöld fejlesztési forradalommal 2053-ra elérni a „nulla kibocsátási arányt”.

Az elmúlt 10 évben Türkiye bruttó hazai összterméke 67 százalékkal, népessége pedig 13 százalékkal nőtt. A növekvő termeléssel és jóléttel együtt az energiafogyasztás is nőtt.

A zöld fejlődés célja felé tett legfontosabb lépés az energiahatékonyság… Türkiye 2017-2023-ra vonatkozóan közzétette az első nemzeti energiahatékonysági cselekvési tervét. Összesen 8,5 milliárd dollár értékű beruházásra került sor a zöld energia területén. A termeléstől a végső fogyasztásig 14 százalékos megtakarítást értek el az elsődleges energiafogyasztásban. A kibocsátás 70 millió tonnás csökkentését sikerült elérni.

A „nulla kibocsátási” céllal együtt Türkiye elindult a zöld fejlődés irányába.

Az Energetikai és Természeti Erőforrások Minisztériuma bejelentette az energiahatékonyság 2030-ig szóló ütemtervét.

Az ütemterv szerint Türkiye 2030-ig 100 millió tonnával szeretne hozzájárulni a kibocsátás csökkentéséhez azzal, hogy 16 százalékkal csökkenti az energiafogyasztást. A tervek szerint 20 milliárd dolláros energiahatékonysági beruházást fognak végrehajtani.

Azonban az energiahatékonyság érdekében teendő lépések nem csupán befektetésekből állnak…

2030-ig 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni a középületeknél. Terjeszteni fogják az energiahatékonyságot szolgáló rendszereket és technológiákat. Ösztönzőkkel megduplázzák a hulladékhő hasznosítására irányuló projektek számát az iparban. Növelni fogják az elektromos motorok és hőszivattyúk használatát.

A projekt céljaival összhangban a közvilágítási rendszerben 1,2 millió LED-es lámpatestet fognak telepíteni. A veszteségek és elszivárgások megelőzése érdekében 25 százalékra növelik az intelligens fogyasztásmérők arányát.

Türkiye jelenleg mintegy 110 ezer megawatt beépített teljesítménnyel és 13035 áramot termelő erőművel rendelkezik.

2023 novemberében a villamosenergia-termelés 29,8 százaléka vízenergia-, 23,9 százaléka földgáz-, 20,5 százaléka szén-, 11 százaléka szél-, 10,6 százaléka napenergia-, 1,6 százaléka geotermikus és 2,6 százaléka egyéb forrásból származik.

A tervek szerint 2035-re a telepített napenergia 53 ezer megawattra, a szélenergia 30 ezerre, a vízenergia 35 ezerre, a geotermikus és biomassza-energia pedig mintegy 5 ezer megawattra fog nőni.

Az energiahatékonyság keretében végrehajtandó lépésekkel és beruházásokkal az a cél, hogy a tiszta energiafelhasználás aránya a teljes felhasználáson belül meghaladja a 70 százalékot.

A tervek szerint tiszta energiatermeléssel és hatékony felhasználással 35 százalékkal fogják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátás mértékét.

A Nemzetközi Energiaügynökség 2024-es jelentése szerint a megújuló energiakapacitás a legnagyobb ütemben növekszik a világon az elmúlt közel 30 évben.

Tavaly a világon 510 gigawattal 50 százalékkal több megújuló energiakapacitást helyeztek üzembe, mint 2022-ben, és ennek a növekedésnek a 75 százalékát a napenergia adta.



Még több hír