ENERGETIKA (8)

Amikor a 2000-es évek elején elkezdtek beszélni a Földközi-tenger keleti részén található szénhidrogén-lelőhelyekről, 2007. január 26-án egy nagyon fontos fejlemény történt, amely világméretű válságot indított el…

2102949
ENERGETIKA (8)

Energetika (8)

Mahmut GÜRER / A TRT hírszerkesztője

A Földközi-tenger keleti része az utóbbi időben az energiahordozók felfedezésével hívta fel magára a világ figyelmét. Erről a helyzetről fogunk beszélni a „Napirenden az energia” című műsorban.

Amikor a 2000-es évek elején elkezdtek beszélni a Földközi-tenger keleti részén található szénhidrogén-lelőhelyekről, 2007. január 26-án egy nagyon fontos fejlemény történt, amely világméretű válságot indított el…

A dél-ciprusi görög kormányzat egyoldalúan kizárólagos gazdasági övezetet hirdetett ki a Földközi-tenger keleti részén. Bejelentette, hogy szénhidrogének utáni kutatásokat kezd 13 parcellán, amelyek csaknem mindegyike vitatott.

Az amerikai földtani intézet szerint a Földközi-tenger keleti részén 30 milliárd hordónyi olajnak megfelelő szénhidrogén-lelőhelyek vannak, melyek összértéke 1,5 billió dollár. Ennek túlnyomó többsége földgáz…

A Földközi-tengerrel szomszédos országok és nemzetközi szereplők által végzett szénhidrogén-kutatási tevékenységek új egyensúlyi helyzetek kialakulásához vezetnek a kelet-földközi-tengeri energetikai egyenletben.

Dél-Ciprus megállapodásokat írt alá Egyiptommal és Görögországgal, hogy megerősítse az igényeit.

Ez azonban nem maradt válasz nélkül. Ankara keményen reagált erre az "egyoldalú deklarációra". Elfogadta a Kék Haza doktrínát. Türkiye bejelentette, hogy nem mond le a térségbeli jogairól, és egy navtex kibocsátásával bejelentette a nemzetközi közösség felé a tengeri illetékességi területeit.

Az Európai Unió fenyegetéseivel szemben Ankara lépéseket tett az igényei érvényesítésére. Líbiával tengeri joghatósági megállapodást írtak alá.

Ebben a folyamatban az Európai Unió és az USA a ciprusi görögök oldalára állt. Bejelentették az EastMed projektet, melynek az a célja, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjéből Türkiye megkerülésével szállítsanak gázt Európába.

A projekt értelmében a Földközi-tenger keleti medencéjéből kitermelt földgázt Görögországon keresztül Olaszországba, majd az Európai Unió országaiba szállították volna.

A terveket félbehagyták. Az USA 2022 elején visszavonta támogatását a projekttől, amely várhatóan 30 milliárd euróba került volna.

A szénhidrogének mellett a szíriai polgárháború és a palesztin-izraeli konfliktus is a nemzetközi szereplők hatalmi küzdelmeinek színterévé teszi a Földközi-tenger keleti részét.

Számos ország rendelkezik katonai jelenléttel a Földközi-tenger keleti részének nemzetközi vizein.

Az USA 7 hadihajót és 2 tengeralattjárót állomásoztat a Földközi-tengeren. A rombolók 400 Tomahawks rakétát hordoznak. Emellett gyakran megjelennek a térségben cirkáló- és hordozórakétákat szállító B-2 bombázók és a több száz Tomahawks rakétát szállító USS Harry S Truman hadihajó. A USS Porter és a USS Donald Cook fregattok is folyamatosan a térségben tartózkodnak Ciprus szigeténél.

Nagy-Britannia fontos katonai támaszpontot tart fenn Ciprus szigetén. Támadó és felderítő képességgel rendelkező Tornado repülőgépek és 6 Typhoon vadászrepülőgép állomásozik ott. Emellett a Földközi-tengeren tartózkodnak támadó és intelligens tengeralattjárók, valamint a HMS Duncan hadihajó, melyek tartózkodási helyét titokban tartják…

Franciaország gyakran küldi a Charles de Gaulle repülőgép-hordozót és annak különleges egységét a Földközi-tenger keleti részére.

Oroszország már régóta tart fenn katonai jelenlétet a szíriai Latakiában található Himejmim támaszponton.

Moszkva több ezer kilométeres hatótávolságú tengeralattjáró-elhárító rakétákkal, valamint az Admiral Grigorovics és az Admiral Essen fregattokkal van jelen a Földközi-tenger keleti részén.

2022 júniusában Kairóban a Kelet-mediterrán Gázfórum keretében Egyiptom, Izrael és az Európai Unió háromoldalú megállapodást írt alá a földgáz szállításáról és exportjáról. A megállapodás további bővítése érdekében Izrael bejelentette, hogy jóváhagyta az Egyiptomba irányuló földgázexport növelését a Földközi-tengeren található Tamar-mezőről.

MIT VÁLTOZTATTAK MEG A GÁZA ELLENI IZRAELI TÁMADÁSOK?

A gázai háború várhatóan hosszú távú következményekkel jár a Földközi-tenger keleti részén található gázmezők jövőbeni fejlesztésére.

A Gáza elleni izraeli támadások komolyan veszélyeztetik a Földközi-tenger keleti medencéjének energiabiztonságát.

Mivel Európának gondoskodnia kell az energiaellátása biztonságáról, a kelet-mediterrán térségben egyetlen projekt emelhető ki. Ez az útvonal várhatóan a földgáz Türkiyén keresztüli szállítása lesz Európába.



Még több hír