Globális Perspektíva (51)

Az ankarai Yıldırım Beyazıt Egyetem Politikatudományi Karának dékánja, Prof. Dr. Kudret BÜLBÜL elemzése a témában...

1110792
Globális Perspektíva (51)

Az elmúlt években Nagy-Britannia kilépési szándéka, Olaszország és más Európai Unió országok reakciója, a növekvő rasszizmus és gyűlöletszólamok s végül a sárgamellényesek tüntetései miatt az Európai Unió jövője vitatott. Ebben az írásomban én is az Európai Unió eredményeiről és jövőjéről akarok szólni.

Mi az EU?

Az Európai Unió alapvetően olyan szervezet, melyet azzal a céllal alapítottak, hogy megakadályozza, hogy az európai országok egymás ellen forduljanak, miután más földrajzi helyeken imperialista törekvéseik véget értek. Az Európai Unió alapító országait nem zavarta a háború, amennyiben az nem egymás ellen irányult, és a globális kizsákmányolás. De a megélt két világháború és a félelmetes ár, amit ők és az egész emberiség fizettek ezekért, együttműködésre vezette az Európai Unió országait annak érdekében, hogy harmadik világháború ne legyen.

 

Az Európai Unió eredményei: béke és pluralizmus

Az Európai Unió elérte gazdasági siker ennek az együttműködésnek, egyensúlynak és közös értékeknek az eredménye. A gazdasági siker ennek a közegnek a következménye.

Yuval Noah Harari izraeli történész professzor, a Hebrew University tanára múlt héten a Hürriyet című lapban megjelent írásában is kifejtette, hogy az Európai Unió alapvető sikere az, hogy békét hozott az európai kontinensre. Ha az Európai Unió összeomlik, Európába visszatérhet a háború. Harari szavai jól kifejezik az uniós projekt érdemeit abban, hogy békét, pluralizmust és toleranciát hozott Európába:

„A középkori Európában ismeretlen fogalom volt a tolerancia. 1600-ban Párizsban mindenki katolikus volt. Ha egy protestáns belépett a városba, megölték. Londonban mindenki protestáns volt. Ha egy katolikus belépett a városba, megölték. Akkoriban a zsidókat üldözték Európában. Senki nem akart ott muszlimokat sem… ugyanakkor abban az időben Isztambulban a muszlimok, katolikusok, örmények, ortodoxok, görögök, bolgárok békésen éltek egymás mellett.”

 

Az Európai Unió értékei

Az Európai Unió közös értékei általában véve a demokrácia, emberi jogok, a törvény felsőbbrendűsége, az egyenlőség, szabadság, pluralizmus, tolerancia, együttműködés, szolidaritás, a hátrányos megkülönböztetés és gyűlöletbeszéd elutasítása. Kétségtelen, hogy a különböző civilizációk különböző mértékben képesek magukévá tenni ezeket az értékeket. Ugyanakkor ezek az értékek nem az Európa által bevezetett értékek. Harari fenti szavaiból is megérthetjük, hogy a muszlim földeken az emberi jogok, pluralizmus, tolerancia és hasonló értékek évszázadokon át jobban érvényesültek, Európa pedig csak legújabb kori történelmében tette ezeket magáévá. Annak ellenére, hogy más civilizációk már korábban magukévá tették, és sokszor nem csak Európára jellemzőek, kedvező fejlemény, hogy Európa is elsajátította őket. A magabiztosság kifejeződése. Ezen értékek magáévá tételével az Európai Unió megvalósította a békét saját magán belül, s bizonyos mértékben a térségi békéhez is hozzájárult. A tagországok közötti együttműködés és az Európai Unió értékei, a tagországok közötti versengést és kihasználást valamennyire kiegyensúlyozták. A XX. század kezdetén 25 év különbséggel kétszer is háborúzó európai országok között mintegy 80 éve béke van, amiket egyik fontos oka ez a helyzet.

 

Mik az Európai Unió értékei ma?

A tegnapi napsütés nem száríthatja meg a mai mosást, ma az Európai Unió már nem az értékek szövetsége, jól ismerem ezt a kifogást. Azt is mondják, hogy ha az Európai Unió ma kérné felvételét saját magába, nem lehetne tag, mert nem felel meg saját kritériumainak. Ma az Európai Unióban egyre növekvő rasszizmus, gyűlöletbeszéd, az, hogy a menekülteket szinte embernek sem tekintik, az emberi jogok gyengülése, hogy a pluralizmus és együttműködés helyét a fasiszta és nacionalista hozzáállás veszi át, egyértelműen az Európai Unió értékeit és jövőjét fenyegeti.

 

És ha feloszlik az Európai Unió?

A gazdasági problémák, a fasiszta pártok növekvő befolyása, az értékekre alapuló szövetség elveszte és hasonló okok miatt komolyan szóba került az Európai Unió feloszlása. Ezen fejlemények és az egyes témákban folytatott elvtelen és kétarcú politika miatt egyesek szerint az Európai Unió már amúgy sem tölti be funkcióját, így feloszlása nem fog komoly problémát okozni. De én magam amiatt aggódom, hogy az Európai Unió feloszlása saját maga, a térség és az emberiség számára több kárt okozna. Először is, nem szabad elfelejteni, hogy a nyugati imperializmus legkártékonyabb időszaka az Európai Unió korszaka előtt zajlott. Az Európai Unió értékeitől és egymás kiegyensúlyozásától megfosztott európai országok sokkal előreláthatatlanabbul cselekedhetnek.

Aggdalmaink a következők bizonyos kérdésekben:

1.      Ha nem lenne az Európai Unió, mi tartaná egyensúlyban az európai országokat egymás között a globális imperialista törekvéseket tekintve? Mi fogja korlátozni a múltbéli halálos, vad versengést? Ezen aggodalommal szemben kifejthetjük, hogy az Európai Unió és tagországai már nem globális szereplők, az Egyesült Államok és Oroszország közé szorult, a kínai gazdasági fejlődéssel szembeni politikát folytatni próbáló, befolyástalan szereplővé váltak. Ha ez így van, akkor ha nem lenne az Európai Unió közössége, az Európai Unió tagországai jobban betagozódnának a globális szereplők alá, s vajon növelné-e ez az összecsapás kockázatát Európában?

2.      Ha nem lenne az Európai Unió, mit szolgálna a semmilyen elvek vagy értékek által sem korlátozott versengés Európában?

3.      Az Európai Unió értékei jelenleg is egyre gyengülnek Európában. Gyorsan emelkedik a rasszizmus, a neonáci, újfasiszta mozgalmak. Nagyon kevés olyan állami vezető maradt Európában, aki nem adta át magát ezen mozgalmak valamelyikének. Talán Merkel az utolsó józanul gondolkodó név. Az Európai Unió feloszlása nem jelent-e majd sokkal erősebb bezárkózást először ez Európában élő bevándorlók és muszlimok, majd maga Európa számára is?

4.      Ha az Európai Unió közös tetője beomlik, meggyengül a demokrácia, emberi jogok, együttműködés, pluralizmus, nyílt társadalom és hasonló értékek is, a világban a protekcionistább, nacionalistább, autoriter és talán totalitáriánus nézőpont kerül előtérbe. Nem befolyásolja-e ez kedvezőtlenül az egyén életét?

5.      Az Európai Unió közössége megnyugtatásként szolgál az olyan térségek számára, mint Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország vagy Olaszország, amelyek saját magukon belül is széthúzó régiókat tartalmaznak. Ha nem lenne az Európai Unió összetartó ereje, nem növekedne-e ezen országokon belül a belső harc veszélye?

Mint láthattunk, az Európai Unió feloszlása, de ennek hiányában is a növekvő rasszizmus, kirekesztő szólamok, gyűlöletbeszéd leginkább Európa jövőjét fenyegeti. Az európai pluralista, szabad és demokratikus entitásoknak ismét felteszem a kérdést: tudatában vannak az őket fenyegető veszélynek?

 

Az ankarai Yıldırım Beyazıt Egyetem Politikatudományi Karának dékánja, Prof. Dr. Kudret BÜLBÜL elemzését ismertettük a témában...



Még több hír