Heti Kommentárunk 5/ Nagy háború felé tart a Közel-Kelet?

Itt megtalálható a SETA külpolitikai kutatója, Can Acun e témára vonatkozó elemzése.

2096780
Heti Kommentárunk 5/ Nagy háború felé tart a Közel-Kelet?

Az Irak, Szíria és Jordánia háromszögének egy stratégiai pontján fekvő amerikai támaszpont, a 22-es Tower, kamikaze drónok célpontja lett, legalább 3 amerikai katona meghalt és 35 másik megsebesült. Az Iszlám Ellenállás, az iraki síita milíciák által létrehozott ernyőszervezet került előtérbe, mint az USA-t sokkoló támadás elkövetője. A támadás után Biden nehezen tudja eldönteni, hogy milyen lépéseket tegyen és hogyan reagáljon, miközben továbbra is bizonytalan, hogy kitör-e egy nagyobb háború a Közel-Keleten az Egyesült Államok, Irán és szövetségesei részvételével.

Az október 7-ei Aksza Áradat elnevezésű hadművelettel kezdődő, az Irán és proxy elemei által az Izrael Gáza elleni agressziója és népirtó háborújával szemben kezdeményezett összecsapások aggodalmat keltettek azzal kapcsolatban, hogy az események regionális háborúba torkollnak. Iránban azonban a Hezbollah és más iraki síita csoportok biztosították, hogy az összecsapások ellenőrzött módon folytatódjanak. Valójában időről időre inkább "stratégiai türelemmel", ellenőrzött módon reagáltak Izrael provokatív akcióira. Ez alól kivételt képeznek a jemeni Enserullah mozgalom és a húszik. A Vörös-tenger és a Babul Mendeb lezárása Izrael és szövetségesei hajói előtt jelentős eszkalációt jelentett, és az Egyesült Államok az Egyesült Királyság támogatásával légicsapásokat indított Jemen ellen.

Azonban a legutóbbi incidens és az Irak, Szíria és Jordánia háromszögében lévő amerikai katonai támaszpont célba vétele új szikrát adott. Korábban közel 200 támadás történt amerikai bázisok ellen Irakban és Szíriában, de ezek inkább szimbolikus támadások és puszta erődemonstrációk voltak, hogy nehéz helyzetbe hozzák az Egyesült Államokat, most viszont az amerikai katonákat közvetlenül megölték.

Természetesen Biden fogja eldönteni, hogy a folyamat és ezek az ellenőrzött konfliktusok mostantól hogyan alakulnak. Az amerikai közvélemény, különösen a republikánusok részéről erős nyomás nehezedik rá, és követelik az Irán elleni közvetlen csapást, de nem könnyű háborút indítani Irán ellen olyan országban, amely választások előtt áll, hatalmas tűzvészt fog okozni, amely az egész Közel-Keletet és természetesen az USA és szövetségesei érdekeit is veszélyeztetné. Biden valószínűleg korlátozottabb büntetési lehetőségeket vizsgál, hogy valamit felajánlhasson a nyilvánosságnak anélkül, hogy túl gyengének tűnne, miközben elrettentő hatással van Iránra. Az Irakban és Szíriában lévő iráni elemek és proxy elemek a légicsapások célpontjai lesznek. Ezért egy nagyobb háború valószínűsége jelenleg még nem túl nagy. Amíg azonban az izraeli megszállás és a gázai mészárlások folytatódnak, addig a Közel-Keleten senki sem élhet békében. Ez magában foglalja az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

 



Még több hír