Nemzeti Projektek a védelemben(6)

A Török Hadiipari Szindikátus oktatási igazgatója, Tarkan Zengin elemzése a témában...

1049025
Nemzeti Projektek a védelemben(6)

A hadiipar által gyártott nemzeti és eredeti pilóta nélküli légi járművek és fegyveres pilóta nélküli légi járművek lehetővé tették, hogy ezen a területen Törökország a világ országainak egy szűk csoportjába kerüljön.

 

A Török Hadiipari Szindikátus oktatási igazgatója, Tarkan Zengin elemzése a témában...

Törökország egyrészt a védelmi területen kritikus jelentőségűnek számító stratégiai termékeket gyárt, másrészt a globális versenyben is előbbre viszi országunkat, azáltal, hogy a hadiipari termékeit a belföldi és nemzeti lehetőségek felhasználásával gyártja, és biztos lépésekkel halad a jövő felé. Amellett, hogy Törökország az ezen a területen folytatott tevékenységeivel független politikát folytat, az eladott termékekkel a gazdaság számára is jelentős bevételeket biztosít. Törökország pilóta nélküli légijármű-gyártásának története bizonyos szempontból a függőségtől való felszabadulás, valamint az új nyereségek biztosításának története is. Törökország első pilóta nélküli légi járművei az 1990-es években kerültek hadrendbe, ezek az izraeli gyártmányú Heron-ok és az amerikai gyártmányú GNAT modellek voltak. A GNAT továbbfejlesztett változatai, a Predator és a Reaper fegyveres drónok Törökország részére való eladásához a 2000-es években nem adott engedélyt az amerikai kongresszus. Emiatt kezdte meg Törökország a saját nemzeti pilóta nélküli légi járműveinek gyártási folyamatát. Ma Törökországban már a belföldi és nemzeti gyártású Anka és Bayraktar pilóta nélküli légi járműveket használják.

 

A hadiiparban gyártott pilóta nélküli légi járműveink és fegyveres pilóta nélküli légi járműveink révén Törökország ezen a területen egy szűk csoportba került a világ országai között. Törökország mára egy jelentős emberi erőforrásra tett szert, akik a nemzeti technológia területén dolgoznak. Tanúi vagyunk annak, hogy mikre képesek a fiataljaink, ha lehetőség adatik nekik. A védelmi szektorban hosszú távú célokat tűznek ki, és sok türelemmel folytatott munkával lehet elérni ezeket az eredményeket. A mai nemzeti drónok és fegyveres drónok az utóbbi 10 év fontos sikerei, a hosszú távú stratégiai célok meghatározásának eredményeként születtek meg.

A drón és fegyveres drón-gyártásban fontos feladatokat ellátó Baykar csoporttól Selçuk Bayraktar így meséli el a pilóta nélküli légi járművek kalandját: „Törökország pilóta nélküli légijármű-története a kézből indítandó mini-drónokkal kezdődött. A mini-drónok óta csapatunkkal mind együtt dolgoztunk a terepen lévő katonákkal és a katonai bázisok repülőterein. Amint látott valamit a mini-drón, a felvételt azonnal élőben egyesítette és térképet készített. Erre egy drón sem volt képes a világon. Fegyveres drónjaink olyan tulajdonságokkal bírnak, amelyekkel semelyik másik drón sem rendelkezik a világon. Néhány képességüket az afrini hadműveletben szerzett nagy tapasztalatokat és a visszajelzéseket követően nyerték el. Az utóbbi egy évben különösen az Eufrátesz Pajzsa Hadművelet révén sok különféle körülménynek lettek kitéve a drónjaink.”

 

BAYRAKTAR MINI-DRÓN és BAYRAKTAR TAKTIKAI DRÓN

2007-ben a Török Fegyveres Erők szolgálatába lépett első nemzeti légijármű-rendszerként szolgáló mini-drónokat a Baykar csoport gyártotta. Később a taktikai drónokat is kifejlesztő csoport termékeinek jellemzőit így ismerteti: A Bayraktar Mini Pilóta Nélküli Légijármű-rendszer a teljesen eredeti és nemzeti fejlesztésű elektronikai, szoftveres és hardveres összetevői révén Törökország első mini-robotrepülői. Mostanáig több mint 100 ezer légi bevetést hajtottak végre. A rendszer nehéz földrajzi és meteorológiai feltételek mellett is használható.

A közepes magasságú és hosszú hatótávolságú (MALE) osztályba tartozó drón koncepciójának megfelelően kifejlesztett taktikai drón-rendszer nemzeti és eredeti, teljesen automatikus repülés irányítási képességekkel (Taxi, Felszállás, Utazás, Leszállás és Parkolás) rendelkezik. Kategóriájában a világ élvonalába tartozik, a legfejlettebb technológiai szinten álló felderítő és megfigyelő eszköz. A repülési tesztek 2009 szeptember-októberében, hivatalos bizottság jelenlétében sikeresen zajlottak.

 

AKTÍVAN HASZNÁLTÁK A KATONAI HADMŰVELETEKBEN

A drónok és a fegyveres drónok nagyon fontos hozzájárulást nyújtottak Törökország belföldön és külföldön folytatott terrorizmus elleni műveleteinek sikeréhez. A Bayraktar TB2 drónokat 2015 óta használják a terroristák elleni műveletekben. A TB2 drónok hangtalanul és észrevehetetlenül, nagy magasságból, nagyon részletes felvételek készítésére képesek. Különösen az Eufrátesz Pajzsa és az Olajág Hadműveletben biztosítottak aktív megfigyelési, felderítési és tűztámogatást. A Bayraktar TB2 drónokat napjainkig jelentős számú terrorista lokalizálása, beazonosítása és ártalmatlanná tétele érdekében használták. Az Olajág Hadművelet folyamán az előrehaladó egységek előtti fenyegetéseket, és a terroristák által búvóhelyként használt nagyszámú barlangot és alagutakat a drónok lokalizálták. Számos lokalizált fenyegetést és terroristát fegyveres drónokkal ártalmatlanítottak.

Újabb technológiák is készülnek, amelyek fokozzák a drónok és a fegyveres drónok hatékonyságát. A Baykar csoport és partnerei fejlesztették ki a mobil élő közvetítést biztosító szoftvert, a Kuzgunt. A Kuzgunt először az Efes 2018 Hadgyakorlaton használták. A Kuzgun azt biztosítja, hogy a drónokról érkező élő felvételeket mobilkészülékekről is meg lehessen nézni. A drón vagy fegyveres drón által készített felvételeket adott helyzetben a felvételeket néző katonai egységtől a Kuzgun alkalmazással a területen aktív feladatot ellátó csapatok mobiltelefonjaira lehet áttölteni. Így a területen tartózkodó biztonsági egységek számára élő pillanatfelvételeket lehet adni, ez pedig komoly előnyt jelent a terrorizmus elleni harcban. A pilóta nélküli légi járművek technológiájában Törökország a világ országainak egy szűk csoportjába lépett be, és következő célja a pilóta nélküli vadászgépek projektje. Törökország rövid idő alatt fontos sikereket ért el a drónok területén, és már rendelkezik a potenciállal az új céljának megvalósításához.



Még több hír