Két Földrész, Egy Város, Isztambul

Isztambul-t egyszer nem elég látni,mivel annyira magával ragadja a látogatót,hogy egyszerűen nem tud betelni vele.

211598
Két Földrész, Egy Város, Isztambul

  Mindezidáig kétszer sikerült Isztambul-ba ellátogatnom;elsőként szülői hatásra, mivel Ők 20 évvel ezelőtt nagyon sokat jártak ki, hiszen ettől a várostól nem lehet csak olyan egyszerűen megszabadulni.

   Késő este megérkezésemkor nem tudtam másnapig várni, hogy láthassam a misztikus Kék mecsetet és a Hagia Sophia-t, elsétáltam hát és amint megláttam ezt a két csodálatos épületet, olyan különös bizsergető érzés fogott el és nem tudtam csak egy óra múlva elszabadulni ettől a helytől.

   Nemcsak a híres cami-k,de a Topkapi szeráj is lenyűgözött; belegondoltam, hogy mennyi minden történhetett itt egykoron a Sultánság idejében,ahol én most sétálgatok.

   A következő élményem,mely szintén nagy hatást gyakorolt rám, egy kerengő dervis bemutató, ahol szerencsémre közvetlenül a táncoló dervisek előtt élvezhettem előadásukat.

    Az éjszakai hajókázás a Boszporusz-on, egybekötve egy török népzenéket-, táncokat bemutató estén kihagyhatatlan; s közben az egyik ámulatból a másik esvén az éjszakai fényben megvilágított palotákat és a gigantikus hosszúságú Boszporusz-t.

   A kulináris élvezeteket még meg sem említettem, egyszerűen fantasztikus minden étel,amiket megkóstoltam. Az egyik kedvencem az antepfistikli sarma.

   Mindezek hatására elkezdtem érdeklődni a török kultúra, gasztronómia,nyelv iránt.

    Második alkalommal Ramadam-kor mentem ki, amikor is esténként megtelik a tér emberekkel,várván az esti imára hívó müezin hangját és egyszerre látnak hozzá ételeik elfogyasztásához az aznapi böjt után. Hömpölygő tömeget láthatunk a vásáron is, ahol a turista is megízlelheti mindazt,amit a helybeli már megszokott, kurabiye,sütlac,supangile...

   Bejártam azokat a helyeket,amelyekre előző alkalommal nem volt lehetőségem úgy,mint a csodálatos Dolmabahce palotát, a Taxim teret, Galata tornyot, Grand Bazaar-t, de sok látnivaló még mindig kimaradt,sajnos.


   Ismerőseim közül hatásomra többen is ellátogattak Isztambul-ba és Őket is lenyűgözte e város minden szeglete.

    Köszönettel és üdvözlettel:Csősz Andrea



Még több hír