Több mint 140 országban mutatják be a török sorozatokat

Anyagi támogatást kapnak a török sorozatok.A Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium által készített új mozitörvény szerint anyagi támogatást nyújtanak a több mint 140 országban bemutatott, több millió dolláros exportsikert jelentő török sorozatoknak.

948721
Több mint 140 országban mutatják be a török sorozatokat

Az új mozi- és szerzői jogi törvényjavaslat utolsó üteméhez ért.

A szabályozást hamarosan a török parlament (TBMM) elé terjesztik.

A javaslat szerint a filmgyártásban a nagyjátékfilmek, első rendezői filmek, dokumentumfilmek, rajzfilmek, rövidfilmek, forgatókönyvek, kutatás-fejlesztés és utómunkálatok címen adott támogatások köre 5 új javaslattal bővül.

Ennek keretében először kapnak támogatást a koprodukcióban készült filmek, külföldi gyártású filmek, a forgatás utáni munkálatok, a helyi filmek és a sorozatok.

A javaslat szerint bevezetni tervezik a Törökország bemutatásához hozzájáruló, a filmturizmust fejlesztő külföldi filmek is. Ha elfogadják, a Törökországban forgatott külföldi filmek Törökország-beli költségeinek legfeljebb 30%-át kaphatják támogatásként.

A török csatornákon sugárzott sorozatokat több mint 140 országban mutatják be, és több millió dolláros exportsikert jelentenek.

 

Az elmúlt 10 évben a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium mellett a média címeiben is fontos helyet kapó török sorozatszektor az exportot tekintve az Egyesült Államok mögött a második helyen áll a világon. Az adatok szerint a török sorozatokat az Egyesült Államoktól Oroszországig, a Közel-Kelettől a Balkánig, a Távol-Kelettől Latin-Amerikáig a világ minden táján milliók nézik.

A török sorozatok célországai között szerepelnek közel-keleti és észak-afrikai országok mellett Dél-Európa, Nyugat-Európa, az Egyesült Államok és Latin-Amerika is.

A tájékoztatások szerint a legtöbbet exportált sorozatok a “Muhteşem Yüzyıl” (Szulejmán), “Kara Para Aşk”, „Kuzey Güney” (Tűz és viz), “Karadayı”, “Öyle Bir Geçer Zaman ki”, “Adını Feriha Koydum”, “Gümüş”, “Fatmagül’ün Suçu Ne” (Fatmagül), “Ezel”, “Aşk-ı Memnu” és a “Kara Sevda” (Végtelen szerelem).

A legtöbbet exportált sorozat kétségkívül a Szulejmán, a legtöbb bevételt hozó pedig a „Kara Para Aşk”(Piszkos Pénz Tiszta Szerelem).



Még több hír